(links) Victoria Salmina en (rechts) Ekaterina Chirkunova

De strenge maatregelen van de Turkse regering tegen de uitbraak van het coronavirus zorgen ervoor dat Turkije nog één van de laatst mogelijke bestemmingen is voor toeristen.

Voor buitenlandse expats die het land effectief hun “thuis” noemen, zijn de maatregelen effectief genoeg geweest om hun verblijf te verlengen.

In Muğla, de thuishaven van een grote expatbevolking en steden die erg populair zijn bij toeristen uit Europa, voelen expats zich extra veilig dankzij de maatregelen die variëren van een avondklok tot het verplicht dragen van een masker en maatregelen omtrent de sociale afstand.

Dawn Marshall (L) en haar man Norman Marshall lopen door een straat in Bodrum, in de zuidwestelijke Turkse provincie Muğla, 21 jan. 2021. (AA-foto)

Buitenlanders die in Bodrum wonen, het bekendste district van Muğla, zeggen dat ze niet naar hun thuisland willen terugkeren vanwege de pandemie en zijn blij met de diensten die worden verleend en de maatregelen die werden genomen in kader van de bestrijding van het virus.

Bodrum is reeds populair bij Turkse vakantiegangers die besloten hebben hun verblijf te verlengen tot de lente wegens het besmettingsgevaar in de grote steden.

De Britse Dawn Marshall, een 60-jarige moeder van vier kinderen en grootmoeder van zes kleinkinderen, was gefascineerd door de schoonheid van de stad en besloot 16 jaar geleden om zich er te vestigen.

De gepensioneerde marketeer, zei dat ze tijdens de covid-uitbraak samen met haar man in het Verenigd Koninkrijk was en dat de situatie er nijpend uitzag.

Het echtpaar keerde later terug naar Turkije en voelde zich veel veiliger omdat de meeste mensen daar aandacht besteedden aan maatregelen zoals het dragen van maskers en het bewaren van de sociale afstand .

Marshall zei dat ze de beperkingen en maatregelen op prijs stelde en dat ze er nooit aan zou denken om Turkije te verlaten.

Het land is immers haar tweede thuis geworden. Haar man, de 69-jarige Norman, zei dat alles vlot verliep in Turkije en dat zijn vrienden ook tevreden waren over de maatregelen die de plaatselijke autoriteiten in het district hadden getroffen.

Paradijs

De Russische dierentrainster Ekaterina Chirkunova, een andere inwoonster van Bodrum, zei dat ze van haar vakantie in Bodrum had genoten en later had besloten om zich in het district te vestigen.

“Ik heb het gevoel dat ik thuis ben, dankzij de voorzorgsmaatregelen,” zei de 34-jarige Chirkunova, die eraan toevoegde: “Bodrum is als een paradijs”.

Ze verklaarde dat de maatregelen van Turkije passend waren in tegenstelling tot die in verschillende andere landen en merkte op dat de lockdown-beperkingen het aantal COVID-19-gevallen hebben verminderd en dat de impact op het dagelijkse leven al bij al beperkt is gebleven.

De 44-jarige Claire Fazla, een Brits staatsburger, zei dat de levensomstandigheden in Turkije goed zijn. Volgens de Britse staatsburger reageerde Turkije met de nodige maatregelen op de pandemie. “Wie de coronaregels niet respecteert, krijgt een boete en dat heeft een afschrikwekkend effect,” aldus Claire Fazla.

Victoria Salmina, een 49-jarige Russische moeder van twee kinderen, zei dat de Turkse mensen respectvol zijn. Ze zei dat ze in 2016 besloot om zich in Bodrum te vestigen en sindsdien van haar leven heeft genoten.

Salmina, die in de toeristische sector werkt, voegde toe dat dat ze de masker- en hygiëneprotocollen in het land strikt volgde en dat ze zich veilig voelde in Turkije.

Sabah

O.A.