Kattendorp in Noord-Turkije geeft katten een warm thuis 

Kedi Kasabasi, wat letterlijk als “kattenstad” kan vertaald worden, behoort tot de zeldzaamste, ruimste en meest exclusieve opvangcentra voor katten in Turkije.

Het asiel omgeven door een bos, dat zes jaar geleden haar deuren opende in de noordelijke provincie Samsun, bestaat uit houten huizen waar verdwaalde of verlaten katten alleen of samen kunnen leven, het opvangcentrum strekt zich uit over een gebied van 20 hectare (8 hectare) en wordt gerund door de gemeente, die er voor zorgt dat de dieren niets te kort komen:

van klassieke muziek bij het ontbijt, de lunch en het diner tot speeltuinen, een “kattencafé” en cursussen waar de katachtigen zich kunnen uitleven, springen en klimmen.

Het asiel wordt bemand door dierenartsen die de hele dag door de katachtigen in hun behoefte voorzien, daarnaast is er ook een medische post voorzien voor katten die ziek of kreupel zijn.

Foto: Een kat zit voor haar woning in het ‘kattendorp’ in de provincie Samsun, Noord Turkije. Januari 2021.

Faruk Kan, een van de dierenartsen van Kedi Kasabasi, zei dat ze wilden dat de katten zich thuis zouden voelen in het asiel.

“Alle katten die hier verblijven zijn zwerfkatten en zijn meestal door heel wat beproevingen gegaan voordat ze hier terechtkomen. In sommige gevallen zijn ze gewond of getraumatiseerd. Wanneer ze hier aankomen behandelen we ze en laten ze daarna vrij in het gebied. De omgeving hier is echt mooi voor hen,” vertelde Kan Anadolu Agency (AA).

Het kattendorp bevindt zich midden in een weelderig bos. Hier zijn de leefomstandigheden ideaal, ver weg van de drukte en vervuiling van de stad. Dit zorgt voor extra comfort voor katten die zijn uitgeblust door het zware leven in de stad.

De katten gebruiken de houten huisjes, groter als kennels, voornamelijk ‘s nachts om te overnachten, overdag verkiezen ze om hun dagen buiten door te brengen.

Voor de katten die gewend zijn om samen te leven zijn er huisjes gebouwd in de stijl van kleine flatgebouwen, zo kunnen de katten makkelijker socialiseren. In de winter worden ze ondergebracht in speciale units die zijn uitgerust met kachels.

Volgens dierenarts Kan neemt het aantal katten in het asiel geleidelijk toe, bovendien lijken ze allen “gelukkig” te zijn. Echter blijft het volgens de dierenarts het beste dat de katten geadopteerd worden, hij is dan ook zeer tevreden met de grote interesse voor adoptie van de opgevangen katten.

Momenteel verblijven er ongeveer 150 katten in het dorp, allen gecastreerd of gesteriliseerd. Echter is toegang voor personen die een kat willen adopteren momenteel verboden door de uitbraak van het coronavirus.

Sabah

A.O.