Necmettin Korkmaz, imam in een dorp in de noordelijke provincie Kastamonu, heeft een ongewone hobby gevonden die zijn werk combineert met zijn liefde voor dieren.

Met behulp van oude doodskisten bouwt hij vogelhuisjes. Bovendien wil de imam zijn vakmanschap ook ten dienste stellen van viervoeters met het bouwen van houten huisjes voor katten en honden.

Volgens islamitische rituelen worden doodskisten alleen gebruikt om de lijken naar de begraafplaatsen te dragen, na de begrafenis worden de kisten normaliter weggegooid.

Korkmaz, die werkt in een moskee in het dorp Kavakören in het district Çatalzeytin, kwam op het idee toen de oude doodskisten zich opstapelden in het pakhuis naast de moskee.

Hij herwerkte onderdelen van de kisten, schilderde ze en maakte er vervolgens vogelhuisjes mee. Deze huisjes werden vervolgens in de bomen rond de moskee opgehangen.

De imam vertelde afgelopen week aan Anadolu Agency de motivatie achter het merkwaardige gebaar:

“Ik ben meer dan drie jaar geleden in deze moskee aangesteld en de kisten stapelden zich sindsdien op. Ik dacht er eerst aan om ze te weg te gooien om meer ruimte te maken. Toen ik echter merkte hoeveel vogels er in het dorp rond vliegen besloot ik de vogelhuisjes te bouwen. De winter stond immers voor de deur en de vogels hadden een onderkomen nodig om te kunnen overwinteren.”

Korkmaz heeft tot nu toe acht vogelhuisjes gemaakt met hout uit twee doodskisten. Na 2 weken beginnen de vogels stilaan te wennen aan hun nieuwe verblijfplaats, omdat Korkmaz ook voedsel voor hen in de vogelhuisjes legt.

Volgens de imam was de gemeenschap onmiddellijk voorstander van het idee. Mensen komen naar de moskee om te bidden en te luisteren naar het vrolijke getjilp van de vogels.

Ten slotte meldt hij dat zijn project nog niet gedaan is, in het dorp zijn er ook een groot aantal zwerfhonden te vinden en hij is van plan om ook voor hun schuilplaatsen te bouwen.

Sabah

O.A.