Schepen met zonnebloemolie vertrekken uit Russische havens

Drie schepen met tonnen zonnebloemolie zijn vertrokken uit de Russische havens Yeisk en Rostov, heeft het Turkse Directoraat-Generaal voor Maritieme Zaken bekendgemaakt, eraan toevoegend dat andere schepen ook op weg zijn naar Turkije.

Een schip met meer dan 6.000 ton zonnebloemolie aan boord, dat uit de haven van Yeisk is vertrokken en reeds door de Straat van Kertsj is gevaren, zal naar verwachting op 15 maart aanmeren in een haven in de Turkse provincie Mersin aan de Middellandse-Zeekust, aldus de autoriteit.

Drie andere schepen, die ook zonnebloemolie vervoeren, zijn onderweg vanuit de haven van Rostov en zullen op 17 maart in Turkije aankomen, aldus de autoriteit.

De levering van zonnebloemolie is in Turkije een veelbesproken kwestie geworden na het uitbreken van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Turkije importeert dit product in grote hoeveelheden uit beide landen.

Tekort aan zonnebloemolie

Topambtenaren van de regering hebben herhaaldelijk beweringen dat Turkije binnenkort met een tekort aan zonnebloemolie zou kunnen worden geconfronteerd, van de hand gewezen en dergelijke suggesties als ongegrond bestempeld.

Toch haastten de mensen zich in het weekend naar de supermarkten om zonnebloemolie te kopen.

Naar aanleiding van deze paniekaankopen en de sterke prijsstijging van het product zijn ambtenaren begonnen met het inspecteren van supermarkten in het hele land om na te gaan of zij de prijzen hebben verhoogd of zonnebloemolie in voorraad houden in plaats van het aan de consumenten aan te bieden.

Het ministerie van Justitie werkt ook aan een wetsontwerp dat voorziet in strengere boetes voor degenen die zich bezighouden met het aanleggen van voorraden en prijsverhogingen.

Het Directoraat-generaal Maritieme Zaken kondigde op 9 maart op Twitter ook aan dat zes schepen, die eigendom zijn van of worden geëxploiteerd door Turkse bedrijven, uit Russische havens zijn vertrokken.

Zij vervoeren steenkool, ijzererts en tarwe, aldus de autoriteit, die eraan toevoegde dat vijf van die schepen in Turkije zullen aankomen, terwijl het andere naar Roemenië gaat.

Bron: Turkse media