Een moslimpaar verlaat hun bruiloft in Uskudar, Turkije. Religieuze tradities zijn vermengd met een modern secularisme in Turkije, in tegenstelling tot in veel moslimlanden.

Nu Turkije geleidelijk weer opengaat en zijn normale gang van zaken hervat na dagen van strenge beperkingen, haasten honderdduizenden bruidsparen zich om dit jaar te trouwen uit vrees dat de regering de voorzieningen opnieuw zal sluiten, waardoor het aantal geplande huwelijken in het hele land van 500.000 tot 750.000 zal stijgen.

Vertegenwoordigers van de trouwsector die moeilijke tijden doormaakten tijdens de pandemie en trouwzalen, trouwjurken, meubilair en huishoudtoestellen ter beschikking stellen, zeiden dat er deze zomer 750.000 huwelijken zullen plaatsvinden, inclusief de 250.000 huwelijken die vorig jaar niet konden worden gehouden.

“Ongeveer 250.000 koppels konden vorig jaar hun huwelijk niet voltrekken als gevolg van de pandemie, hoewel ze het gepland hadden. Misschien zullen we deze zomer het hoogste aantal huwelijken bereiken,” zei Emek Kırbıyık, oprichter van dugun.com, Turkije’s toonaangevende platform voor het plannen van huwelijken en bruiloften.

Veel trouwlocaties zijn niet beschikbaar tijdens de zomer, en waarschijnlijk zullen er twee tot drie bruiloften op één dag worden gehouden, volgens Kırbıyık.

Emek Kırbıyık

Kırbıyık benadrukte dat de kosten voor een bruiloftsfeest zonder eten beginnen vanaf 10.000 Turkse lira ($1.160), maar zei dat de kosten dit jaar met 15 procent zijn gestegen en dat de prijzen per persoon beginnen bij 100 lira ($11,60) en oplopen tot 400 lira ($46,40) voor een bruiloftsfeest met eten.

Op sommige plaatsen loopt de prijs per persoon zelfs op tot 500 euro. In regio’s zoals het district Sarıyer in Istanbul liggen de kosten voor een trouwlocatie echter tussen 30.000 en 40.000 lira ($3.500-$4.600).

Kırbıyık merkte op dat er alleen al in Istanbul 160.000 bruiloften worden gehouden en benadrukte dat dit aantal nu nog zou stijgen, maar dat de sector over voldoende middelen beschikt om comfortabel aan deze vraag te voldoen.

Adem Sönmez

Adem Sönmez, de voorzitter van de Istanbul Chamber of Meeting and Wedding Halls Management (ISTDO), verklaarde dat de bezettingsgraad in de trouwzalen meer dan 80 procent bedroeg.

In overeenstemming met de heropeningsstrategie van Turkije zullen tot 15 juni bruiloften worden gehouden met beperkte deelname en zonder cateringdienst.

Ceremonies zoals bruiloften, verlovingen en henna-avonden zullen na 1 juli worden toegestaan zonder beperkingen inzake deelname en cateringdiensten, aangezien de maatregelen in het kader van COVID-19 naar verwachting de komende weken verder zullen worden versoepeld met de verhoging van de vaccinatiegraad in Turkije.

Ondertussen is ongeveer 60 procent van de Turken van mening dat het vaccinatieproces traag verloopt, volgens een recente enquête uitgevoerd door Ipsos.

In de enquête wordt opgemerkt dat bijna 22 procent van de mensen vindt dat de vaccinatie zo snel gaat als zou moeten, terwijl slechts 4 procent vindt dat het snel gaat.

De informatie die door het ministerie van Volksgezondheid wordt gegeven over het vaccinatieschema wordt door 45 procent van de samenleving als “voldoende” beschouwd, maar het percentage mensen dat het daar niet mee eens is, ligt rond de 33 procent.

Bron: Hürriyet