Een student in de zuidelijke provincie Kahramanmaraş heeft een significante veiligheidsfout teruggevonden in Siri, de persoonlijke voice-assistent van Apple. Het bedrijf heeft hem daarom beloond met een geldsom van $2,000 (1,700 euro) voor zijn bijdrage.

De 16 jaar oude Yiğit Can Yılmaz zei dat hij een veiligheidsfout heeft teruggevonden in de voice assistent die gebruikers in staat stelde om notificaties te bereiken via Siri, zelfs als ze uitgeschakeld zijn.

“Ik vond de veiligheidsfout in Siri tijdens tests van broncodes die Apple heeft gedeeld. Siri bleef de context van notificaties lezen, zelfs al had een gebruiker ze uitgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat zelfs al ze uitstaan, Siri dit niet herkend. Ik wees Apple op deze fout,” aldus Yılmaz. “De veiligheidsfout is erg belangrijk en was van toepassing op de modellen iPhone5S en erboven, iPad Air en erboven en de 6de generatie iPod Touch. Ze contacteerden me en herstelden de fout. Ze schreven mijn naam ook op de lijst mensen die een bijdrage leverden in combinatie met een som geld van 1,700 euro.”

Apple-ingenieur

Yılmaz zei dat hij een specifieke interesse heeft in Appleproducten en dat hij graag een ingenieur zou worden bij het techbedrijf. “Ik heb programmeertalen geleerd gericht op Apple en focus me op dat deeldomein. Ik besteed al mijn tijd buiten school aan Applesoftware. Ik heb kennis over alle Appleproducten.”

Nog een extra fout gevonden

Yılmaz zei tevens dat hij nog een andere veiligheidsfout heeft gevonden. Deze fout zorgt ervoor dat mensen de adresbalk makkelijk kunnen modificeren op Safari. Safari is de webbrowser die Apple ontwierp voor Appleproducten. Hij heeft Apple opnieuw gewezen op de fout.

“Er kan via deze fout kredietkaartfraude gepleegd worden. Apple heeft het probleem opgelost en ze zullen me wederom toevoegen aan de lijst mensen die een bijdrage hebben geleverd,” zei Yılmaz.

Hurriyet