President Recep Tayyip Erdoğan erkende op eerder deze week op de 744ste doodsherdenking van de gerenommeerde poëet, geleerde en soefistische mysticus Rumi. Hij leefde in de 13de eeuw.

Wijsheid van de lessen van Mevlana

“De vlammen van liefde die Mevlana aanstak, branden nog steeds na meer dan 7 eeuwen. Onze harten, die dor geworden zijn, ontspruiten opnieuw dankzij de Mesnevi en de wijsheid van de lessen van Mevlana,” aldus Erdoğan. Hij sprak op een ceremonie in de Centraal-Anatolische provincie Konya, waar Rumi begraven ligt. Rumi wordt met liefde herdacht door zijn volgelingen in Turkije als Mevlana. Mevlana betekent “geleerde”.

Zoektocht naar God

Het meest epische Mesnevi-gedicht van Rumi wordt beschouwd als het meest invloedrijke werk in het Soefisme. Het werd vertaald in 25 talen en bevat meer dan 50,000 verzen.

Hij schreef het gedicht over de menselijke crisis in zijn zoektocht naar God na het verlies van een vriend, de rondtrekkende derwisj Shams Tabriz.

Orde van de Wervelende Derwisjen

Na zijn dood in 1273, stichtten de volgelingen van Rumi de Mevlevi-Orde. De Orde staat ook bekend als de Orde van de Wervelende Derwisjen, beroemd voor de soefistische dans die bekend staat als de “Samah”-ceremonie.

Elk jaar herdenkt een internationale herdenkingsceremonie de hereniging van Rumi met God. Dit staat bekend als de “Şeb-i Arus”, wat “de nacht van de unie” betekent. Het vindt plaats in Konya van 7 december tot 17 december om de geleerde te herdenken.

Hurriyet