Imams over heel Turkije zullen prediken tegen het in dienst nemen van niet-geregistreerde werknemers. Dit werd bekend gemaakt op een presentatie tijdens een conferentie in de zuidelijke provincie Antalya, die georganiseerd werd door het Instituut voor Sociale Zekerheid (SGK) en het Directoraat van Religieuze Zaken (Diyanet) op 19 december.

“Het in dienst nemen van een werknemer voor een maand zonder een verzekering af te sluiten is hetzelfde als het stelen van 500 Turkse lira’s van deze werknemer”, zegt Yakup Süngü, het hoofd van het Directoraat tegen Niet-geregistreerde Arbeid van het Instituut voor Sociale Zekerheid (SGK).

“Een verzekering is het rechtmatige deel van een werknemer. Indien we kunnen overbrengen dat het niet bieden van een verzekering aan een werknemer gelijk staat met het stelen van zijn of haar rechtmatige deel en indien we meer bewustzijn omtrent dit probleem kunnen creëren, zal er veel veranderen”, aldus Yakup Süngü.

Via hun preken

In de presentatie werd vermeld dat de imams de boodschap over deze vorm van arbeid zullen overbrengen via hun preken, terwijl de werknemers van het Ministerie van Arbeid en Sociale Zekerheid hun inspanningen zullen voortzetten door middel van auditing.

“Wij begeleiden de mensen vanaf hun geboorte tot hun dood in alle sociale problemen”, zegt Osman Artan, een moefti, eraan toevoegend dat religieus personeel niet enkel de plicht heeft om gebeden te leiden.

Negen miljoen niet-geregistreerde werknemers

Volgens de presentatie zijn er negen miljoen niet-geregistreerde werknemers in de Turkse beroepsbevolking.

In 2016 ontvingen de gezinnen van 2.985 werknemers een vergoeding voor een arbeidsongeval. De gezinnen van 170.000 werknemers ontvingen een nabestaandenpensioen – een vergoeding die enkel wordt toegekend aan de gezinnen van werknemers die 900 dagen als arbeider geregistreerd zijn geweest.

Volgens de voorzitter van de Turkse Confederatie voor Ondernemingen en Handel (TÜRKONFED), Tarkan Kadooğlu, is de helft van de vrouwen in de Turkse beroepsbevolking niet geregistreerd. Dit zei Kadooğlu op een top in Istanbul op 19 oktober georganiseerd in samenwerking met UN Women en het VN-Ontwikkelingsprogramma, waar hij ook benadrukte dat Turkije de participatie van vrouwen in de beroepsbevolking moet verhogen om duurzame ontwikkeling te verzekeren.

Hürriyet