De administratie van de Amerikaanse president Donald Trump heeft verschillende federale instanties gevraagd om juridische middelen te vinden om de leider van de Gulenistische Terreurgroep (FETO) uit te leveren aan Turkije. Dat meldde NBC News op donderdag.

Functionarissen vroegen aan de FBI, het Amerikaanse Ministerie van Justitie en het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid om manieren te vinden om de zelf verbannen geestelijke Fethullah Gulen terug te sturen naar Turkije. Dat zei het Amerikaanse nieuwsmedium op basis van twee Amerikaanse functionarissen en twee andere bronnen.

De administratie vroeg naar verluidt justitie en FBI om de verzoeken van Turkije om de uitlevering van Gulen te heropenen. Het vroeg Homeland Security om informatie over de verblijfsstatus van de terreurleider te verschaffen.

Beroepsambtenaren raakten boos over het verzoek en waren weigerachtig om de informatie over te dragen volgens de bronnen.

“Eerst rolden ze met hun ogen, maar zodra ze zich realiseerden dat het verzoek serieus was, raakten de beroepsambtenaren woedend,” vertelde een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris over de zaak aan NBC.

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende de berichten over dergelijke stappen van het Witte Huis met betrekking tot de uitlevering. Volgens het ministerie blijft Washington documenten over de zaak die door Turkije werden verzonden, bestuderen.
Een Turkse functionaris zei dat Ankara op geen enkele manier de zaak over de uitlevering van Gülen aan de moord van Khashoggi koppelt.

“Het lopende verzoek van Turkije om de uitlevering van Fetullah Gülen vanuit de Verenigde Staten en het onderzoek naar de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi zijn twee afzonderlijke kwesties. Ze zijn op geen enkele manier verbonden met elkaar,” vertelde de functionaris aan de Turkse krant Sabah.

“Op geen enkel moment bood Turkije aan om het onderzoek van Khashoggi te verhinderen in ruil voor de uitlevering van Fetullah Gülen,” zei de functionaris. “Wij zijn niet van plan om in te grijpen in het Khashoggi-onderzoek in ruil voor een politieke of juridische gunst.”

Pennsylvania

Gulen, die in 1999 in de Verenigde Staten aankwam, verblijft momenteel in een luxeresidentie in Saylorsburg, Pennsylvania. Hij werd al geconfronteerd met criminele onderzoeken met betrekking tot zijn groep toen de mislukte poging tot staatsgreep plaatsvond in 2016. Turkije drong er bij de VS op aan dat hij na de poging tot staatsgreep zou worden uitgeleverd en stuurde honderden dossiers vol met bewijzen die Gulen en FETÖ bij de poging tot staatsgreep impliceren. De Verenigde Staten, waar de terreurgroep een netwerk van charterscholen heeft, is een geliefd toevluchtsoord voor voortvluchtige leden van de groep.

Turkije zegt dat de VS de uitleveringskwestie tot een politieke kwestie heeft veranderd in plaats van de zaak als een juridische kwestie te behandelen. Berichten dat Trump de uitlevering van Gulen zou gebruiken als een onderhandelingstroef in de ophef over de Saudische moord op Khashoggi zouden, indien waarheidsgetrouw, de politieke behandeling van de zaak door Washington bevestigen.

Khashoggi

Khashoggi, een Saudische staatsburger en columnist voor The Washington Post die bekend staat als criticus van kroonprins Mohammed bin Salman, werd gedood op 2 oktober in het Saudische consulaat in Istanbul.
Na weken van ontkenning gaf het koninkrijk toe dat Khashoggi was vermoord op het consulaat. Toch beweerde de Saudische regering dat de Saudische koninklijke familie geen voorkennis had van een complot om de journalist te vermoorden.

Donderdag kondigde het Saudische openbaar ministerie aan dat 21 individuen in hechtenis waren genomen in verband met de moord en dat tegen 11 van hen tenlasteleggingen waren ingesteld.

Vijf van hen worden geconfronteerd met een mogelijke executie voor de moord, volgens de aanklager.

Uren later rolde het Amerikaanse Ministerie van Financiën sancties uit tegen 17 Saudiërs, waaronder Saud al-Qahtani, een voormalige topassistent van kroonprins Mohammed bin Salman, en de Saudische consul-generaal Mohammed al-Otaibi.

De VS heeft de kroonprins beschermd tegen de kritiek op het koninkrijk wegens de moord op de journalist. Erdogan daarentegen heeft het koninkrijk onder druk gezet door bewijzen vrij te geven van de moord. Die bewijzen linken de kroonprins op onvergeeflijke wijze aan de misdaad.

Bondgenoot

Saudi-Arabië is een cruciale bondgenoot van de VS, niet alleen voor zijn economische middelen, maar ook voor de regionale doelstellingen van Washington om Iran tegen te werken en een zogenaamd vredesakkoord tussen Israël en Palestina te bemiddelen.

Sabah

T.A.