Links: Jean-Claude Merlin | Rechts: Sezen Aksu

Franse astronoom, Jean-Claude Merlin, die een meteoor ontdekte, gaf het de naam van de Turkse gerenommeerde zangeres Sezen Aksu. Merlin ontdekte Sezen Aksu in de film “Loose Cannons”, een film geregisseerd door de Turkse Regisseur Farzan Özpetek.

Merlin ontdekte de meteoor thuis via zijn telescoop in Arizona op 24 oktober 2009. Toen ze hem om een naam vroegen, nam hij eindelijk zijn besluit na het bekijken van de film en gaf de naam door aan de Internationale Astronomische Unie.

De naam werd een mengeling van het aantal miljoen kilometers van de meteoor en de naam van de zangeres, namelijk “266.854 Sezenaksu”. Hij kwam op het idee toen hij werd geïnspireerd door het liedje “Kutlama” (Viering), gecomponeerd door Arto Tuncboyaciyan.

Merlin zei dat hij en Aksu een paar keer hadden ge-sms’t na de naamgeving en dat de ontdekking zou bijdragen aan haar creativiteit. Merlin is één van ’s werelds top astronomen en heeft een aantal planeten en meteoren, groot en klein ontdekt. Hij heeft de neiging om namen van kunstenaars aan meteoren en planeten te geven die hij heeft ontdekt, omdat hij ze zo “eert” en om hen “gelukkig” te maken.

Andere ontdekkingen

De astronoom heeft ook andere ontdekkingen genoemd naar kunstenaars zoals, “Marjane Satrapi” (Franse regisseur en schrijver van Iraanse origine), “David Lynch” (de Amerikaanse filmregisseur), “Motörhead” (het Engels metalband) en “Rammstein” (de Duitse metalband).

Hürriyet