In een poging om de Turkse economie te herwaarderen, richt Erdoğan zijn pijlen op de toeristische branche en roept de Turkse diaspora op om hun vakantieperiode in Turkije door te brengen.

De Turkse regering wil de economische groei bevorderen door het land naar de top 3 van de meest bezochte bestemmingen te loodsen. Een campagne onder de noemer ‘breng je buren mee en kom’ moet de toeristische sector van het land een duw in de rug geven. De campagne richt zich naar leden van de Turkse diaspora in Europa.

Omzetdaling

“Wij beschouwen al onze burgers in het buitenland als onze toeristische ambassadeurs. Dus ik nodig onze burgers in het buitenland uit om ten minste een week van hun vakantie door te brengen in Turkije, zodat ze hun vaderland beter leren kennen,” aldus Erdogan. De uitspraak werd gemaakt in het kader van een omzetdaling in de toeristische sector. Volgens het Turkse statistiekbureau Turkstat zijn de inkomsten in 2016 met 30 procent gedaald.

Doorbreken van vicieuze cirkel

Tijdens een vergadering met de vertegenwoordigers van de toeristische industrie, verklaarde Erdoğan dat de cijfers vooral te wijten zijn aan de gebeurtenissen in de regio: “Ons doel is om in de top 3 van meest bezochte bestemmingen te geraken. Net als de rest van de wereld heeft ons land te kampen gehad met terrorisme, de weerslag van de economische crisis, de instabiliteit in de regio en de humanitaire ramp die hierop volgde. Deze vicieuze cirkel kunnen we doorbreken door in de toeristische sector te investeren,” aldus Erdoğan.

Bruiloften

Naast vakanties, hoopt Erdoğan ook dat de Turken feesten als bruiloften in Turkije vieren en niet in het land waar ze wonen. Volgens hem vieren Turken nu zo’n 50.000 huwelijken in het buitenland. “Broeders in Duitsland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en andere landen: laten we verstandig zijn en speciale feesten vieren in ons land.”

De antieke stad Efeze. Tijdens zijn toespraak beschreef Erdoğan het land als een “een groot openlucht museum.”

Natuurlijke rijkdom

In een speech die niet mis zou staan in een Thomas Cook reclame, benadrukte Erdoğan de diversiteit en de natuurlijke rijkdom die het land heeft te bieden: “in een niet zo ver verleden had Turkije alleen zon, zee en strand te bieden. Turkije is echter ook een land met prachtige bergen en rivieren, een rijke geschiedenis, heerlijk eten en een gastvrij volk. Ik nodig dan ook alle toeristen uit om hun vakanties in Turkije door te brengen.”

Sabah en Hürriyet