Tijdens een gezamenlijke persconferentie in Ankara uitte de Turkse president zijn bezorgdheid uit over de term ‘islamitisch terrorisme’.

“Als president vind ik het gebruik van die term onaanvaardbaar. Deze term mag men niet gebruiken, want islam en terrorisme zijn onverenigbaar. Islam betekent vrede,” aldus Erdoğan. De Turkse president voegde hieraan toe dat miljoenen moslims bezorgd zijn over het feit dat het islamitisch geloof de laatste tijd wordt geassocieerd met het terrorisme.

Tijdens de ontmoeting kwamen verschillende thema’s aan bod, waaronder de vluchtelingencrisis en de strijd tegen het terrorisme. Merkel en Erdoğan toonden zich eensgezind over de noodzaak om samen te werken in de strijd tegen het terrorisme. De Turkse president bedankte Duitsland voor haar steun, maar spoorde het land ook aan om beter samen te werken tegen de PKK en de Gülenistische Terreur Organisatie (FETÖ).

Grondwetswijziging

Op een vraag van een journalist over de geplande grondwetswijziging in Turkije, zei Merkel te hopen dat de democratie in het nieuwe systeem is gewaarborgd. Erdoğan repliceerde dat de democratie gewaarborgd wordt en dat het nieuwe systeem er alleen voor zal zorgen dat de uitvoerende macht sneller besluiten kan nemen.

Steun tegen het terrorisme

Na de vergadering verklaarde Merkel dat ze Turkije steunt in haar strijd tegen het terrorisme en het land zal helpen om de samenzweerders achter de mislukte staatsgreep van 15 juli te vinden.

Sabah