Foto: Grand Seker Hotel (Antalya)

De kans is groot dat Duitse toeristen spoedig weer hun zomervakantie in Turkije zullen kunnen doorbrengen. Dat zegt Thomas Bareiss, Duits staatssecretaris voor Toerisme.

“We moeten alle landen eerlijk behandelen, en ik heb er vertrouwen in dat het toerisme naar Turkije snel zal kunnen heropstarten,” zei Bareiss op de Duitse tv-zender NTV.

Vorige week heeft hij in Berlijn vruchtbare gesprekken gehad met de Turkse ministers Mevlüt Çavuşoğlu van Buitenlandse Zaken en Mehmet Nuri Ersoy van Cultuur en Toerisme, voegde hij eraan toe.

Bareiss zei dat Ankara en Berlijn “positieve” onderhandelingen gevoerd hebben inzake veilig toerisme.

De overheid is aan het nadenken over welke stappen ondernomen moeten worden om de toeristische activiteit tussen beide landen terug op gang te krijgen, op voorwaarde dat het aantal coronabesmettingen lager is in de toeristische gebieden van Turkije en dat het kader gecreëerd wordt om veilig op vakantie te kunnen gaan.

Hij is vol lof over de inspanningen die Turkije doet in de strijd tegen het coronavirus.

“Als de coronasituatie van Turkije verbetert, is het goed mogelijk dat we de voorbereidingen, om het toerisme terug op te starten, gaan versnellen.”

De autoriteiten die in Duitsland bevoegd zijn ter zake hebben regelmatig contact met hun Turkse collega’s, aldus Bareiss.

“Elke week evalueren we de situatie en onderhandelen we over veilig toerisme.”

Duitsland en Turkije blijven onderhandelen over toerisme en over de voorwaarden die vervuld moeten zijn, opdat de reisbeperkingen omwille van corona kunnen worden opgeheven.

Dat zei ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas op 2 juli, na overleg met Çavuşoğlu in Berlijn.

Turkije heeft gedetailleerde informatie gegeven over de geldende coronamaatregelen en over de maatregelen voor veilig toerisme. Die zullen geëvalueerd worden door de bevoegde Duitse en Europese autoriteiten, aldus Maas.

Çavuşoğlu van zijn kant riep Duitsland nogmaals op om het reisadvies voor Turkije te herbekijken. Ankara heeft al het nodige gedaan om de veiligheid van de toeristen te verzekeren, benadrukt hij.

“Duitsland moet haar reisadvies voor Turkije herzien op basis van objectieve evaluatie. Onze Duitse vrienden willen hier ook op vakantie komen.”

Turkije is één van de populairste bestemmingen bij Duitse vakantiegangers. Vorig jaar kwamen bijna 5 miljoen Duitse toeristen naar Turkije.

Bron: Hürriyet

S.V.R.