Geen zonnebloem- of pompoenpitten meer op bekende promenade in Üsküdar

Turken eten graag de pitten van zonnebloemen of pompoenen. Ze eten ze voor de tv of in het park. Helaas gooien veel Turken hun resten gewoon op de grond en moet de gemeente dat dan opruimen.

Dat wil het district Üsküdar in Istanboel nu voorkomen. Zo is het vanaf 8 juli verboden om pitten te eten op populaire plekken zoals een promenade op de oever van de Bosphorus.

Je kan dus vanaf dan geen pitten meer eten terwijl je uitkijkt over de beroemde Maagdentoren.

“Het was een moeilijke, maar helaas noodzakelijke beslissing voor ons”, lichtte districtsgouverneur Hilmi Türkmen toe op Twitter.

Foto: gemeentepersoneel ruimt het strand op in het district Üsküdar, Istanboel, 8 juli 2020.

“Het zal verboden zijn om pitten te eten op de promenade tussen Küçüksu en Harem. We verwachten begrip en medewerking van de burgers.

We zouden liever geen boetes opleggen, maar de boetes die uitgeschreven worden, zullen ten goede komen aan een fonds dat instaat voor de behoeften van mensen met een beperking.”

Aan de pers vertelde Türkmen dat de promenade een van de mooiste plekken is van waaraf je de Bosphorus kan bekijken. Volgens hem is het een uitdaging om die promenade proper te houden.

“Helaas laten veel mensen de omhulsels van hun pitten achter op de stoep of de straat, of gooien ze in zee. Daarom vonden we het nodig om de pitten te verbieden. Ze mogen er ook niet verkocht worden. Wij willen mensen aan een propere kust ontvangen. We kregen daar veel steun voor, en trouwens ook van de mensen die er hun afval weggooien.”

Deze maatregel wordt als een overtreding beschouwd. De boete bedraagt 61 lira (7,86 euro). Gemeentepersoneel zal er actief op toezien dat de nieuwe regel toegepast wordt. De inkomsten uit de boetes worden ingezet om voertuigen en andere diensten te betalen voor mensen met een beperking.

Kadriye Kılıç wist nog niet dat ze een regel overtrad toen ze haar afval weggooide. Ze zegt er nu wel op te zullen letten.

“Vanaf nu verzamel ik alles in een zakje dat ik dan in een vuilnisbak gooi. Ik vind het een goede regel. Overal zien we vuiligheid op straat”, vertelt ze aan Demirören Agency.

Ook Nesim Durul is voorstander. “Mensen gooien hier al hun afval op de grond: pitten, lege flesjes, andere etensresten, … Onze kust moet proper blijven. Ik zie hoe toeristen meestal wel alles in de vuilnisbak gooien terwijl Turken dat niet doen.”

K.L.

(Bron: Sabah)