De lokale bewoners uit de kustprovincie Trabzon waren woedend nadat ze een Portugese toerist hadden zien leunen tegen een model van de al-Aqsamoskee, onlangs in de stad geplaatst tijdens protesten tegen het besluit van de V.S. om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen.

De lokale bevolking reageerde op de Portugese vrouw en verzocht haar om niet tegen het model van de moskee te leunen.

Sprak geen Turks

De toeriste, die geen Turks sprak, veranderde haar positie echter niet. Na toenemend protest van de lokale bevolking arriveerden er politieteams.

Belgische en Duitse vrienden

Ondertussen kwamen ook de Belgische en Duitse vrienden van de vrouw ter plaatse om te kijken wat er aan de hand was. Politiemannen overtuigden de vrouw uiteindelijk om ergens anders te gaan zitten.

De menigte verspreidde zich nadat de vrouw zich had verplaatst en de politie verliet het gebied. De bevolking van Trabzon benadrukte echter dat ze een gebrek aan respect voor de al-Aqsamoskee, of het model ervan, niet tolereren.

Protesten

Op 6 december braken er protesten uit in de Arabische en islamitische wereld, toen de Amerikaanse president Donald Trump Jeruzalem erkende als de hoofdstad van Israël.

Op 21 december nam een ​​overgrote meerderheid van de 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN een resolutie over Jeruzalem aan, waarin de VS werd opgeroepen om de erkenning van de stad als hoofdstad van Israël in te trekken.

In totaal hebben 128 leden voor de resolutie over Jeruzalem gestemd, terwijl negen landen – waaronder Guatemala – tegen stemden en 35 anderen zich onthielden van stemming. Eenentwintig landen bleven weg bij de stemming.

Jeruzalem is een heilige stad voor moslims, joden en christenen – en de Al-Aqsamoskee is de op twee na heiligste plaats van de moslimwereld, na de steden Mekka en Medina.

Hurriyet