De voormalige president van Turkije, Abdullah Gül, heeft zich aangesloten bij politici van de oppositie die kritiek hebben op de inhoud van recente noodverordeningen. Het gaat om de straffeloosheid die het wil bieden aan burgers die hebben gestreden tegen de coupplegers tijdens de staatsgreep van 15 juli 2016 en de daaropvolgende terreurdaden.

“De ambiguïteit die onverenigbaar is met de taal van het decreet nr. 696 is zorgwekkend met betrekking tot de rechtsstaat. Ik hoop dat het zal worden herzien om ontwikkelingen te voorkomen die wij allen in de toekomst zouden betreuren”, zei Gül op zijn Twitter-account op 25 december.

 

Gül, een van de belangrijkste oprichters van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), diende tussen 2007 en 2014 als de 11e president van Turkije. De voormalige president bekritiseert zelden de regering over binnenlandse aangelegenheden.

Kritiek

Zijn kritiek kwam nadat de regering op 24 december twee decreten had uitgevaardigd, die tot nieuwe onenigheid tussen de regeringspartij en de oppositiepartijen leidde. Een van de artikelen in het nieuwe decreet biedt immuniteit aan burgers die de straat op gingen om de recentste staatsgreep in Turkije te dwarsbomen.

De maatregel heeft onzekerheden gegeven over de vraag of de onschendbaarheid ook geldig is voor toekomstige staatsgrepen en terreurdaden. Politici uit de oppositie stellen dat het decreet de weg baant voor de opkomst van burgerlijke militiegroepen.

AKP-woordvoerder Mahir Ünal zei op 25 december dat de immuniteit alleen voor de nacht van de couppoging en de volgende ochtend geldt.

Hurriyet