Een 18-jarige jongen uit Dijon in Frankrijk heeft zijn draadloze netwerk ‘Daesh 21’ genoemd. Daesh is een andere Arabische afkorting die gebruikt wordt voor terreurorganisatie IS en 21 is het nummer van het departement Côte d’Or, waar Dijon de hoofdstad van is. De buren van de jongen trokken aan de bel toen ze het wifi-netwerk zagen. 

Verheerlijken van terrorisme

De Franse autoriteiten zagen het wifi-netwerk als een serieuze dreiging en namen het hoog op. Er werd een groot onderzoek ingesteld, waarbij de jongen werd geïdentificeerd. Onder meer zijn computer, zijn telefoon en zijn social media-accounts werden doorzocht.

 Hoewel er geen enkel bewijs was voor een terroristisch motief, werd de jongen toch veroordeeld voor het verheerlijken van terrorisme. Daar staat sinds de invoering van een nieuwe anti-terreurwet in Frankrijk maximaal 7 jaar gevangenisstraf op. De jongen kreeg 100 uur dienstverlening. Omdat hij daar niet mee instemde, werd dat een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden.

Flauwekul

De advocaat van de jongen noemt de veroordeling flauwekul. Volgens haar kon de jongen de naam van het netwerk zelf niet eens verklaren. “De naam van een netwerk wijzigen als verheerlijken van terrorisme zien, slaat helemaal nergens op”, zei ze.

RTL Nieuws