Links: Faysal Sarıyıldız. Rechts: Tuğba Hezer Öztürk

Twee HDP-volksvertegenwoordigers hebben in de Turkse media veel stof doen opwaaien. De HDP-leden, die op dit moment worden gezocht in Turkije, werden gisteren gespot tijdens een PKK-manifestatie in de Brusselse hoofdstad. 

Faysal Sarıyıldız, HDP-volksvertegenwoordiger uit Şırnak en Tuğba Hezer Öztürk, vertegenwoordiger uit Van worden ervan beschuldigd “lid te zijn van een gewapende terreur-organisatie” en “het verlenen van wapens en hulp aan een terreurgroep”.

3_829
Tuğba Hezer Öztürk (HDP)

“Ze kunnen ons allemaal achter de tralies steken maar we zullen nooit opgeven”, zei Öztürk in haar speech vlakbij de treinstation van Brussel Centraal. Sarıyıldız wordt er van beschuldigd om informatie door te spelen aan terroristen die op dat moment verbleven in de stad Cizre. Ook wordt hij ervan beschuldigd om hulp te verlenen aan terroristen die werden gezocht in kader van een anti-terreuronderzoek en ook om het aanmoedigen van Turks-Koerdische bewoners om zich aan te sluiten bij een gewapende organisatie.

Wapeninventaris

Op 27 januari 2015 werd er in de stad Ceylanpinar een wapeninventaris van explosieven, geweren en militaire communicatiemiddelen gevonden door de Turkse veiligheidsdiensten. Achteraf bleek dat Sarıyıldız de intentie had om deze wapens over te dragen aan de Syrische YPG, een tak van de PKK.

Politici van de HDP worden al langer beschuldigd van openlijk hun steun te betuigen aan de PKK en hun terreuracties.

Sabah