Said Bataray

Op de nacht van 3 november rond 23:30 was er op Twitter opeens een tweet van Selahattin Demirtas, leider van de HDP-Partij: “Politiediensten staan voor mijn deur in Diyarbakir om mij tegen mijn wil te arresteren”

Niet enkel Demirtas maar ook de volgende leden werden opgepakt door de politie in de loop van de nacht:

– Figen Yüksekdağ
– Sırrı Süreyya Önder
– Selma Irmak
– Ziya Pir
– Mehmet Ali Aslan
– Ferhat Encü
– Gürser Yıldırım
– Abdullah Zeydan
– İdris Baluken
– Leyla Birlik
– İmam Taşçıer

Alle gebruikers op Twitter en de journalisten van dienst schreeuwden moord en brand. Dit was een aanslag op de democratie! Enige “pro-Koerdische partij” wordt opgedoekt! Meestal is het voldoende om in dit soort toestanden even terug in de tijd te gaan. Reeds in mei 2016 werd de politieke onschendbaarheid van de bovenstaande volks-vertegenwoordigers opgeheven. Indien de mislukte staatsgreep niet was gebeurd, werden ze waarschijnlijk veel vroeger gearresteerd.

Wat is er precies gebeurd?

Deze 12 leden werden meerdere keren opgeroepen tot verhoor in verband met hun banden met de terroristische groepering PKK of andere zeer serieuze aantijgingen zoals het opzetten van een georganiseerde bende, misdaad in naam van deze organisatie, smaad aan de staat, propaganda voor een terroristische groepering, belediging jegens het Turkse volk, de staat en het parlement, het uitlokken tot geweldpleging, enzovoort. Helaas hebben deze leden klaar en duidelijk, luidkeels en ook in de media het volgende gezegd:

“Ik erken de autoriteit van Turkse Procureur niet, ik erken de autoriteit van het Turkse Gerecht niet! Daarom zal ik niet meedoen aan deze farce”

Als reactie op deze arrestaties is er een bomauto ontploft in Diyarbakir, Baglar, die inmiddels is opgeëist door de PKK. De bom was vlak bij het provinciaal hoofdkwartier van de politie ontploft. Bij de aanslag met een bomauto in Diyarbakir zijn minstens acht mensen omgekomen. De aanslag volgde op de aanhouding van de tien volksvertegenwoordigers, onder wie de twee voorzitters van de Democratische Volkspartij (HDP).

Verheerlijking IS

Tot hier een droge analyse van de feiten. Desondanks dit een opiniestuk is, zal ik deze keer niet mijn opinie schrijven, maar eerder proberen een schets te maken. Een manier om het eventueel beter te begrijpen.

Stel u voor dat er morgen in België of Nederland een partij wordt opgericht die zich profileert als een zogenaamde moslimpartij. Maar er wordt ontdekt dat ze banden hebben met IS. Niet enkel dat, maar ze doen ook aan verheerlijking van IS. De Belgische Justitie begint een procedure tegen deze partij en leiders, maar zij reageren als volgt:  “Ik erken de autoriteit van de Belgische of Nederlandse onderzoeksrechter niet, ik erken de autoriteit van het Belgische gerecht niet! Daarom zal ik niet meedoen aan deze farce!”

Op dezelfde dag dat ze worden gearresteerd, slechts enkele partijleden, laat IS een bomauto ontploffen in hartje Borgerhout of Amsterdam en eist deze op. (Moge Allah het behoeden)

Zouden we dan ook zo hard schreeuwen om democratie? Vooraleer iemand reageert met “dit gebeurt niet in Europa!”. Nog paar dagen geleden werd een 18-jarige Fransman in Dijon opgepakt omdat hij zijn wifi ‘Daesh21’ had benoemd. Hij werd veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijk celstraf.

Said Bataray (woordvoerder en mederedacteur bij de Jonge Turken)