Het lagerhuis van het Duits federaal parlement erkende een controversiële resolutie op donderdag die de gebeurtenissen van 1915 als ‘genocide’ bestempelt.

Dit besluit zal de banden tussen de 2 landen testen tijdens moeilijke tijden volgens de premier van Turkije. De resolutie werd gesteund door alle partijen in het parlement. Tienduizenden Turken op straat tegen de resolutie over de Armeens kwestie. Tienduizenden etnische Turken protesteerden woensdag in Berlijn tegen het wetsvoorstel die de dood van Armeense Ottomanen als ‘genocide’ erkent.

Deportatie

Het voorstel verwijst naar de deportatie van Armenen zonder een woord te reppen over de dood van Ottomaanse moslims tijdens de Eerste Wereldoorlog. Turks geleerde Ali Soylemezoglu zei in zijn toespraak het volgende :

“Er is geen genocide geweest in onze geschiedenis. Deze resolutie is niet gebaseerd op feiten, dit is laster”.

Betogers hadden Turkse en Duitse vlaggen mee en borden waar “Stop met het verdraaien van historische feiten”, “Wij zijn tegen haat, wij zijn voor solidariteit”, “Lang leve Turks-Duitse vriendschap” en “Nee tegen leugens over genocide”. De niet-bindende resolutie beschuldigt de Ottomaanse regering ervan om in 1915 systematisch een genocide tegen Armenen en andere christelijke minderheden uitgevoerd te hebben.

Turkije weigert de incidenten als ‘genocide’ te bestempelen en beschrijft de gebeurtenissen in 1915 als een tragedie voor beide kanten.

Berlijn hoopt op verdere samenwerking

Martin Schafer, woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat Berlijn hoopt dat de resolutie de samenwerking tussen de 2 landen niet zal ondermijnen. “Ik hoop dat de beslissing van het parlement geen langdurige schade zal aanrichten op de relaties met Turkije”, zei Schafer.

Volgens Turkije is de dood van Ottomaanse Armenen het gevolg van een opstand tegen de Ottomaanse staat. Sommige Armenen hebben toen gecollaboreerd met de binnenvallende Russen tegen de Ottomaanse strijdkrachten. De deportatie die daarop volgde resulteerde in verschillende Armeense doden. Ankara ontkent dat er een genocide is geweest maar erkent dat er aan beide kanten veel doden zijn gevallen tijdens de gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog.

Ankara heeft herhaaldelijk voorgesteld om een gezamenlijke commissie op te stellen van Turkse en Armeense historici en international experts om dit probleem aan te pakken.

Sabah