Bokslegende Mohammed Ali  is gisteren overleden in een Amerikaans ziekenhuis in Phoenix. Dat meldt Bob Gunnell, een woordvoerder van zijn familie aan NBC News. Hij lag al een aantal dagen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen, en eerder op de dag had een bron dicht bij de familie al aangegeven dat hij er “heel erg” aan toe was. Hij werd 74 jaar.

bd4301b2-2a0c-11e6-8afb-e417c36451ea_web_scale_0.1142298_0.1142298__

Grootste aller tijden

Mohammed Ali was de grootste bokser aller tijden. Hij werd drie keer wereldkampioen bij de zwaargewichten en won ook Olympisch goud in 1960 bij de lichtzwaargewichten. Hij stond gekend voor zijn psychologische spelletjes voor en na een wedstrijd die een grote impact hadden op z’n tegenstanders. Sinds 1984 leed de Amerikaan aan Parkinson.

Gouden jaren

Ali domineert het boksen. In de jaren zestig en zeventig groeit uit tot een levende legende. Van z’n 61 profkampen wint hij er maar liefst 56, waarvan 37 met knock-out. Drie keer behaalt hij de wereldtitel bij de zwaargewichten en nooit neemt hij een blad voor de mond.

Weggooid

De bokser behaalt Olympisch goud in 1960 en 36 jaar later krijgt hij een nieuwe medaille.  Het origineel had hij weggegooid toen hem de toegang tot een restaurant voor blanken werd geweigerd. Midden de jaren zestig bekeert hij zich tot de islam. Z’n naam Casius Clay verandert hij in Mohammed Ali.

ali-wins-the-gold

Superman

In een interview met The New York Times in 1988 zei Ali dat zijn Parkinson de rest van de wereld toont dat hij ook een mens is. “Als ik in blakende gezondheid was, als ik mijn laatste twee wedstrijden gewonnen had, als ik geen problemen had, dan zouden de mensen bang zijn van me. Nu hebben ze medelijden. Ze dachten dat ik Superman was. Nu kunnen ze zeggen: ‘Hij is menselijk, zoals wij. Hij heeft problemen’.” De bokser wordt begraven in Louisville, Kentucky, waar hij geboren werd.

Bron: VTM