De rectorbenoemingen door Turks president Recep Tayyip Erdoğan zijn gepubliceerd in het officieel staatsblad. Zes universiteiten zullen nieuwe rectoren krijgen.  

De bekende theoloog prof. dr. Nihat Hatipoğlu is benoemd tot rector van de Universiteit van Gaziantep. Hatipoğlu schrijft ook columns voor de regeringsgezinde krant Sabah.

Loon van 600.000 lira

Hatipoğlu krijgt regelmatig kritiek voor zijn zeer hoog loon die hij ontvangt voor zijn tv-optredens tijdens de heilige maand Ramadan. In 2017 ontving hij een maandelijks loon van 600.000 Turkse lira (99.000 euro).

In 2014 had hij het volgende te zeggen over zijn hoog loon:

“We wonen in een gewoon appartement in Ankara. Ik zeg dit voor de nieuwsgierigen. Ik woon op de derde verdieping van een gebouw met vijf verdiepingen. We hebben geen zwembad voor ons huis. Er is een mooie autoparking wel. Op de bovenste verdieping woonde mijn overleden familielid. Op onze verdieping woont mijn broer. Op de andere verdieping wonen de huurders. Ik woon al twintig jaar in hetzelfde appartement.”

De journalist Mustafa Doğan van Habertürk had echter een ander antwoord gevonden in verband met het hoge loon van de theoloog:

“Het is niet toegestaan om inkomsten te verkrijgen buiten werken die noodzakelijk zijn. Imams en theologen kunnen geld verdienen aan hun werk omdat ze heel hun leven hiermee bezig zijn. Echter, vergoedingen voor tv-programma’s zijn niet gepast. Ons geloof aan anderen vertellen is de plicht van elke moslim. Hiervoor kan je geen geld of vergoeding vragen. Er is hierover ook een Hadith van de profeet Mohammed.”

De andere benoemingen zijn als volgt:

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir,

Universiteit van Aydin: Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir

Universiteit van Gaziantep: Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu,

Mimar Sinan Universiteit: Prof. Dr. Handan İlci Elçi,

Beykent Universiteit: Prof. Dr. Ali Murat Ferman,

Universiteit van Konya voor Landbouw: Prof. Dr. Cumhur Çökmüş,

MEF Universiteit: Prof. Dr. Muhammed Şahin

Evrensel

T.A.