Alsof de dubbele terreuraanslag in Christchurch (Nieuw-Zeeland) nog niet schokkend genoeg was, zijn er nu nieuwe foto’s opgedoken van de wapens die één van de schutters gebruikte. Die laten zo mogelijk een nog somberder plaatje zien.

De schutter beschilderde zijn moordwapens met de namen van zijn ‘idolen’ en met verwijzingen naar overwinningen van de Europese christenen op de moslims, Turken en Ottomanen.

Woensdag werd op een Twitteraccount, met de naam @brentontarrant, foto’s gepost van een geweer en andere militaire stukken, waarop deze namen en blank-nationalistische slogans stonden afgebeeld. De wapens die vrijdag te zien waren in de Facebook-livestream van de aanslagen leken daar sterk op.

Er stonden letters en cijfers op uit het Latijnse, Cyrillische en Georgische (Mkhedruli) alfabet, naast woorden en data die verwijzen naar plaatsen, personages en slagvelden waar in de loop van de geschiedenis gewelddadige conflicten werden uitgevochten tussen christenen en moslims.

Dit zijn een aantal historische figuren die de twijfelachtige eer genieten om op de moordwapens te prijken:

Alexandre Bissonnette – Deze universiteitsstudent drong op 29 januari 2017 een moskee in Québec binnen en opende het vuur op de aanwezigen: 40 mannen en vier kinderen die zaten na te praten na het avondgebed.

Luca Traini – een Italiaanse extremist die het gemunt had op zwarte migranten. Hij verwondde er zes in februari 2018.

Josue Estebanez – een Spaanse neo-Nazi die de 16-jarige Carlos Palomino, een antifascistische betoger, dodelijk verwondde met een messteek in het hart in Madrid in 2007.

Bajo Pivljanin – een beroemde commandant van een hadjuk (militie) uit de 17de eeuw. Hij vocht tegen de Ottomaanse oveheersing in de noordwestelijke Balkan. Hij was een held voor de Serviërs en Kroaten.

Karel Martel – de de facto koning der Franken. Hij kreeg als bijnaam ‘de hamer’, hij won de Slag bij Tours.

John Hunyadi – een Hongaarse generaal en gouverneur en Voivode van Transsylvanië. Hij versloeg twee maal het Ottomaanse leger, in 1441 en 1442.

Konstantij II Asen – Konstantijn II van Bulgarije. Hij leidde een rebellie tegen de Ottomanen. Ze zou vijf jaar duren, maar eindigde uiteindelijk in een overwinning.

Milos Obilis – een Servische ridder in dienst van prins Lazar, de moordenaar van de Ottomaanse sultan Murad I.

Pelayu – een Visigotische edelman die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het winnen van de Slag bij Covadonga. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Reconquista (de christelijke herovering van het Iberisch schiereiland op de Moren).

Prins Fruzhin – een Bulgaarse edelman die vocht tegen de Ottomanen bij de vestiging van het Tweede Bulgaarse Keizerrijk.

Sebastiano Venier – hertog van Venetië die tegen de Turken vocht tijdens de Vierde Ottomaans-Venesische Oorlog.

Siegismund van Luxemburg – leidde de Kruistocht van Nicopolis in 1396, om Bulgarije te bevrijden van de Ottomaanse overheersing, maar dat mislukte.

Feliks Kazimierz Potocki – nam deel aan het Beleg van Wenen in 1683 tijdens de Grote Turkse Oorlog, vocht tegen Tataren en Turken in vele veldslagen.

Iosif Gurko – Russische veldmaarschalk, vocht tegen de Turken in de Russisch-Turkse oorlog (1877-1878). Hij leidde de troepen in de Slag bij Shipka.

Andere belangrijke data, gebeurtenissen of cijfers die op het wapen afgebeeld waren:

14 Woorden (of 14) – een slogan afgeleid uit een passage uit Mein Kampf, de autobiografie van Adolf Hitler. Vandaag is het een populaire uitspraak in extreem-rechtse kringen. De meest bekende formulering is: “We moeten het bestaan van ons volk en onze toekomst verzekeren voor blanke kinderen”.

Hier is jullie migratiepact – verwijzing naar het migratiepact dat de VN ondertekende in december.

Turcophagus (Turkeneter) – bijnaam voor de Griekse milities die tegen de Ottomaans-Turkse troepen vochten.

Tours 732 – Slag bij Tours in 732 n.C. waarmee een einde kwam aan de laatste Arabische invasie in Frankrijk.

Slag bij Kagul, 1770 – de belangrijkste slag op het vasteland uit de Russisch-Turkse oorlog (40.000 Russen streden tegen 75.000 Ottomanen).

Beleg en Slag bij Wenen, 1683 – het verste dat de Ottomanen in Europa zijn kunnen doordringen, maar daar werden ze verslagen en verbannen uit Hongarije.

(Beleg van) Akko (1189-1191) – De Derde Kruistocht belegerde de ommuurde islamitische stad Akko en heroverde de haven van Levant op Saladin. Saladin was de islamitische heerser over Egypte en Syrië. Hij had eerder kruisvaardersstaten verslagen en Jeruzalem veroverd.

Sabah

S.V.R.