Benjamin Netanyahu is sinds 2009 premier van Israël

Izzat al-Rishq, topfiguur van Hamas, steunt Turkse antiterreuroperatie in Noord-Syrië.

De aanwezigheid van terreurgroepen langs de grenzen van Turkije is in het belang van Israël. Dat zegt een topfiguur van Hamas.

In een interview met Anadolu Agency zegt Izzat al-Rishq dat Israël voordeel heeft bij de aanwezigheid van deze groeperingen. Hun enige doel is namelijk “de binnenlandse veiligheid en stabiliteit van Turkije in het gedrang te brengen”.

“Turkije heeft het volste recht om zichzelf te verdedigen en om zijn grenzen te beschermen tegen externe dreigingen of terreurgroepen,” zegt al-Rishq over de terrorismebestrijdingsoperatie in Noord-Syrië.

“Turkije is de Syrische bevolking niet vijandig gezind, noch de Arabieren, noch de Koerden.”

Over de territoriale integriteit van Syrië zei hij: “We hebben er veel vertrouwen in dat president Recep Tayyip Erdogan geen slechte bedoelingen heeft in Syrië. Hij is erop gebrand om de vrede en veiligheid van zijn land te vrijwaren.”

Operatie-Vredesbron

Op 9 oktober lanceerde Turkije Operatie-Vredeslente om de terroristen ten oosten van de Eufraat te elimineren. Op die manier wilde men de grenzen van Turkije beveiligen, de terugkeer van vluchtelingen mogelijk maken en de territoriale integriteit van Syrië verzekeren.

Ankara wil de terroristen van de PKK en zijn Syrische vleugel, de YPG, weg uit het gebied ten oosten van de Eufraat in Noord-Syrië.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al bijna 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Al-Rishq prees Turkije ook omdat het de Palestijnse zaak steunt.

“We appreciëren ten zeerste dat de Turkse regering en het Turkse volk de Palestijnen steunt en opkomt voor hun rechten.”

Naar eigen zeggen heeft hij, in naam van Hamas, vaak gezegd dat “we hopen dat de aanslepende conflicten in de Islamitische wereld snel beëindigd worden. Zo kunnen we focussen op de belangrijkste uitdaging voor de Islamitische landen, namelijk het Zionisme.”

Bron: AA

S.V.R.