Tijdelijke lokale raad vertegenwoordigt alle inwoners van Tal Abyad

De commandanten van het Syrisch Nationaal Leger (SNA) hebben een akkoord bereikt met tribale vertegenwoordigers in de Syrische stad Tal Abyad. Ze gaan een tijdelijke burgerraad vormen om de stad te besturen.

Het districtscentrum Tal Abyad, dat vlak bij de grens met Turkije ligt, werd zondag bevrijd van YPG/PKK-terroristen, als onderdeel van Operatie Vredesbron. De bedoeling van die operatie was om de PKK en zijn Syrische vleugel, de YPG/PYD, te elimineren in het gebied ten oosten van de Eufraat in Syrië.

De operatie werd gelanceerd op 9 oktober om de Turkse grenzen te beveiligen, een veilige terugkeer van de vluchtelingen mogelijk te maken en de territoriale integriteit van Syrië te garanderen.

De deelnemers aan de vergadering hadden het donderdagavond over de vorming van een tijdelijke lokale raad, samengesteld uit leden die alle inwoners van Tal Abyad vertegenwoordigen. De stad is meer dan vier jaar bezet geweest door de YPG/PKK.

Het SNA behoudt wel de controle over de stad tot de lokale raad gevormd is.

Er werd hard gewerkt om alle voorzieningen in de stad te herstellen, zegt Yusuf Abbud, commandant van het SNA, in een interview met Anadolu Agency.

“Op de tweede dag dat we de stad in handen hadden werkten de bakkerijen al terug. Ook de ziekenhuizen zijn volledig terug operationeel. Nu bereiden we een lokale raad voor.”

“We beloven de bevolking dat alles beter wordt.”

Het leven komt weer op gang in Tal Abyad

Het dagelijks leven herneemt snel in Tal Abyad. Op camerabeelden uit de stad zien we vele open winkels, van bakkers en kruideniers tot kleding- en schoenenwinkels, en vrouwen en kinderen op de vele, drukke straten.

De burgers keren in groten getale terug naar de stad. Velen waren gevlucht naar nabij gelegen, relatief veilige gebieden tijdens de recente gevechten met de YPG/PKK.

Anadolu Agency kon één van hen interviewen. Hij is blij dat de YPG/PKK uit de stad verdreven zijn.

“Het was de hel onder hun bewind. Ze lieten geen auto’s door en we moesten 200 Syrische lira betalen om door te mogen,” zegt hij.

“Hun racisme ging alle grenzen te buiten. Wij [Arabieren] willen geen racisme tegen de Koerden.”

Bron: AA

S.V.R.