Azerbeidzjaanse veiligheidsdienst bewijst samenwerking tussen Armenië en YPG/PKK

Op 6 oktober publiceerde de Azerbeidzjaanse veiligheidsdienst audiofragmenten van gesprekken tussen PKK-terroristen. Uit die conversaties bleek dat zij in Nagorno-Karabach waren om Armeense separatisten te helpen.

Onlangs sprak Azerbeidzjaans president Ilham Aliyev al over bewijzen van een dergelijke samenwerking. “Er werken buitenlandse huurlingen voor Armenië, waaronder ook een aantal leden van terreurbewegingen die uit Syrië en Irak zijn gehaald.

Zij worden ingezet bij de Armeense agressie tegen Azerbeidzjan. Wij onderschepten conversaties tussen PKK-terroristen waarin dit bevestigd werd”, is te lezen in de begeleidende video.

“De terroristen bespreken hun precaire situatie en de vele verliezen die er al te betreuren zijn. Ze lijken ook te betreuren dat wij drones tegen hen inzetten. Ze spreken over spijt dat ze naar het oorlogsgebied gekomen zijn, en menen dat de Armeniërs hen misleid hebben. Wat nu volgt zijn de letterlijke gesprekken”, besluit het commentaar.

De eerste conversatie start met een begroeting en met de vraag hoe het gaat. “Wat zijn onze jongens aan het doen?” “Dat is nog niet duidelijk.” “Vandaag zijn er nog jongens uit Süleymaniya aangekomen in Vardenis.”

“Dat is jammer. Ze hadden zich die tocht kunnen besparen. Het gaat hier slecht. We hebben al veel mensen verloren. We hadden hier beter niet naartoe kunnen komen.”

Let op voor hun drones

Een ander opgenomen bericht gaat als volgt: “Dag Xisso, je spreekt met Varto. We kunnen jullie niet bereiken. Zijn er daar veel slachtoffers? Bij ons in ieder geval wel, ook bij de lokale bevolking. Let op voor hun drones, want die kunnen goed richten. Let goed op jezelf.”

Kort nadat er Armeense aanvallen plaatsvonden in Nagorno-Karabach, werden enkele Azerbeidzjaanse steden onder vuur genomen met Armeense raketten.

Nadat het geweld op 27 september uitbrak, riep het Azerbeidzjaanse parlement de noodtoestand uit in enkele steden en regio’s.

De spanningen rond Nagorno-Karabach dateren al uit 1991. Zowel de algemene vergadering en de veiligheidsraad van de VN, als andere internationale organisaties, roepen Armeense troepen op om zich uit Nagorno-Karabach en 7 andere Azerbeidzjaanse gebieden terug te trekken.

K.L.

(Bron: Sabah)