Taxichauffeurs, die ook lid zijn van vakbonden en verenigingen, zijn deze week in een hotel in Istanbul bijeengekomen met vertegenwoordigers van de drie grootste politieke partijen om te protesteren en mogelijke oplossingen te bespreken voor wat zij zien als ‘het Uber-probleem’.

“Net zoals de Gulenistische Terreurorganisatie (FETO) het ByLock-systeem op hun telefoons gebruikt, gebruiken deze mensen een vergelijkbaar programma”, zei Fahrettin Can, voorzitter van de Vereniging van Taxi-eigenaren Istanbul.

“Met dit systeem sturen zij passagiers. Dat betekent dat het oneerlijke winst is. We hebben 50 jaar van ons leven aan deze nummerplaten gegeven. We betalen er veel geld voor. Zij komen hier met hun auto’s van 100.000 lira en doen aan ‘parallel’ taxirijden”, zei Can. Daarmee vergelijkt hij de bestuurders met de FETO, die ook bekend staat als de Parallelle Staatsstructuur (PDY).

Geen Uberchauffeurs

De taxigemeenschap wil niet alleen dat er geen Uberchauffeurs meer op de weg zijn, maar eisen ook dat ze worden bekeurd.

“Er bestaat niet zoiets als concurreren met hen. Zelfs als ze hun belastingen betalen, is dit systeem niet wettelijk. Daarom willen we dat hun communicatie onmiddellijk wordt afgesloten en boetes worden opgelegd”, zei Can, en hij voegde er aan toe dat de Uberbestuurders geen wettelijke documenten hebben die hen toestaan om passagiers te vervoeren.

Dat ze in de toekomst geen passagiers meer kunnen vinden, is iets waar de protesteerders zich zorgen om maken, maar zelfs als Uber – een van de verschillende rijdiensten via een smartphone in Turkije – wordt verwijderd, zullen de conventionele taxichauffeurs waarschijnlijk nieuwe hindernissen tegenkomen in de taxi-industrie.

Aan het einde van dit jaar zullen er ongeveer 200 elektrische taxi’s in Istanbul op de weg zijn, zei Yahya Uğur, hoofd van de Istanbulse Kamer van Taxichauffeurs, op 9 oktober.

Hurriyet