Het baanbrekende bouwproces voor het Kanal Istanbul gaat ofwel eind dit jaar ofwel begin 2018 van start, zei President Recep Tayyip Erdoğan op 10 oktober. Er zal een gigantisch nieuw kanaal gebouwd worden tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee aan de Europese kant van Istanbul.

“Een kanaal, genaamd ‘Kanal Istanbul’, openen dat parallel loopt aan de Bosporus is mijn droom. Als God het toelaat, zullen we met de werken van start gaan eind dit jaar of begin volgend jaar,” zei Erdoğan op het Turks-Servische Bedrijfsforum in de Servische hoofdstad Belgrado.

Kanal Istanbul is een van de “gekke projecten” die Erdoğan als de toenmalige Turkse Premier beloofde te realiseren voor de algemene verkiezing van 2011. Hij beloofde een 43 kilometer lang, 400 meter breed kanaal te bouwen met zes overspannende bruggen.

Drie artificiële eilanden

Eerdere verslagen suggereerden ook dat er plannen waren voor de bouw van drie artificiële eilanden aan de uitgangen naar de Zee van Marmara en de Zwarte Zee. De eilanden zouden inkomsten moeten genereren voor de geplande bouw van het kanaal. De autoriteiten waren kennelijk ook van plan om residenties op deze eilanden te bouwen.

Ondertussen zei Erdoğan in dezelfde toespraak dat Turkije gesprekken aan het voeren was via het Ministerie van Buitenlandse zaken om de lopende crisis in verband met de V.S. en het visa-proces op te lossen.

Hurriyet