Syrische vluchtelingen die tijdens de burgeroorlog in hun land een ledemaat hebben verloren krijgen gratis behandeling in het orthese en prothese centrum, in de zuidoostelijke Turkse provincie Şanlıurfa.

Tot nu toe hebben 23 Syrische vluchtelingen een behandeling genoten in het centrum. De Turkse Internationale Humanitaire Hulporganisatie (İHH) heeft samen met de Internationale Doktersbond (AID) en het in Koeweit gebaseerde Zakat House de krachten gebundeld en zo het centrum opgericht.

De vluchtelingen ontvangen de prothese of orthese gratis en worden opgevolgd door een fysiotherapeut in het centrum.

Mustafa Haji, een man van 70 jaar die zijn linkerbeen verloor na een bomaanslag in Syrië 2 jaar gleden, kan terug wandelen na het ontvangen van een beenprothese.

“Ik ben zeer tevreden en opgelucht nu ik terug een been heb. Het leven zal nu veel makkelijker zijn. Ik waardeer de steun van Turkije enorm,” zei de Syriër.

Verzachten van de pijn

Dokter Necmi Eşiyok, vertegenwoordiger van de AID in Şanlıurfa, liet aan Anadolu Agency weten dat ze de pijn van de vluchtelingen willen verzachten door zich niet alleen te richten op hun lichamelijk welzijn, maar ook op hun psychologische behoeften.

“Dankzij deze samenwerking kunnen we ortheses en prothesen blijven voorzien zonder onze Syrische vrienden te moeten belasten met een kost. De afmetingen worden in tegenstelling tot de traditionele manier automatisch uitgevoerd door een 3D printer. Hierdoor kunnen we ledematen creëren die volledig zijn afgestemd op het lichaam van de patiënt,” zei hij.

“Onze diensten zullen ook in de toekomst blijven worden verstrekt,” voegde hij als laatste toe.

Hurriyet