Turkije‘s eerste lokaal ontworpen en geproduceerde aanvalswapen, de MPT-76, dient sinds kort een groot deel van de bondgenoten van het land, lieten veiligheidsbronnen dinsdag weten.

Bronnen in de Turkse defensie-industrie, lieten aan Anadolu Agency weten dat het staatsbedrijf Mechanical and Chemical Industry Corporation (MKEK) en twee andere defensiebedrijven, Kalekalip en Sarsilmaz, de opdracht kregen om het wapen massaal te produceren.

Het wapen maakt momenteel deel uit van de uitrusting van de Turkse strijdkrachten. De MKEK, Kalekalip en Sarsilmaz zullen elk 20,000, 15,000 en 10,000 geweren produceren.

MKEK heeft tot nu toe al 3,200 geweren geleverd, 500 daarvan waren voor het Turks presidentschap. De rest zal worden geleverd in 2018.

Ter vervanging van Duitse geweren

De MPT-76 wordt geproduceerd ter vervanging van de Duitse G-3 geweren die door de Turkse strijdkrachten worden gebruikt. Op deze manier wil Turkije minder afhankelijk zijn van buitenlandse fabrikanten.

In totaal werden er 450 geweren geleverd aan Somalië dat momenteel met heftige opstanden kampt. Naast Somalië heeft de ook de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) het geweer opgenomen in haar inventaris. Ze bestelden er in totaal 2.500.

Na meerdere NAVO-testen bleek het wapen “even effectief als de G-3, even betrouwbaar als de AK-47 en zo praktisch als een M-16” te zijn.

Bereik tot 600 meter

Het wapen heeft een effectief bereik tot 600 meter en is in staat om 700 rondes per minuut af te vuren bij een mondingssnelheid van 800 meter per seconde.

Het geweer kan semiautomatisch of automatisch worden afgevuurd en heeft een magazijncapaciteit van 20 kogels.

Dankzij het railsysteem kan de MPT-76 worden aangepast. Dit houdt in dat compatibele accessoires zoals een nachtzichtkijker kunnen worden toegevoegd.

Anadolu