Het Hof van Beroep (Yargıtay) heeft in een rechtszaak in de zuidwestelijke provincie Burdur besloten dat het sympathiseren met de Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ) niet gelijk staat aan het lid zijn ervan.

Volgens de rechtbank is het feit dat de plaatselijke ambtenaar van de agrarische sector Hakan Özcan sympathie had voor FETÖ niet voldoende bewijs om hem te arresteren vanwege lidmaatschap van de groep.

Telefoongesprekken

Telefoongesprekken die hij in 2013 met een lokale leider van FETÖ voerde, deelname aan vergaderingen met sympathisanten van Gülen, een abonnement op de krant Zaman, die vanwege banden met FETÖ werd opgeheven en zijn dochter die hij naar een school stuurde, die is gesloten vanwege banden met FETÖ, werden aangehaald als bewijs in de zaak.

In haar uitspraak zei de rechtbank dat de organisatie van Gülen “aanvankelijk ontstond als een morele en educatieve beweging, die in alle lagen van de samenleving ook zo werd gezien”. De rechtbank zei ook dat Gülenisten probeerden “de indruk te wekken dat de beweging zijn legitimiteit op civiel gebied van religie krijgt en op publiek gebied van de wet.”

Er is geen bewijs dat Özcan wist van de uiteindelijke doelstellingen van de groep of betrokken was in de hiërarchische structuur van de groep, stelde de rechtbank.

“Lid zijn van een groep betekent dat er een structurele band is met de groep en dat er wordt deelgenomen aan activiteiten”, werd eraan toegevoegd.

Na de vernietiging van de veroordeling werd Özcan uit de gevangenis vrijgelaten.

Hurriyet