Het Syrische regime van Bashar al-Assad heeft het plan van de Turkse regering om een miljoen Syrische vluchtelingen in de Noord-Syrische “veilige zone” te vestigen, veroordeeld en afgewezen.

Eerder deze maand kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan dat zijn regering één miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije wil aanmoedigen om terug te keren naar hun land en zich te vestigen in de door Turkije gesteunde “veilige zone” in Noord-Syrië.

Ankara garandeerde dat het vervoer, onderdak en humanitaire hulp zou bieden aan alle vluchtelingen die vrijwillig op het voorstel ingaan.

In de zone zijn door Turkije tienduizenden brikettenhuizen gebouwd, evenals honderden gezondheidscentra en tientallen ziekenhuizen. Naar verluidt zijn er in de zone ook 50.000 banen gecreëerd die klaar zijn om door de repatrianten te worden opgevuld.

De veilige zone is klaar voor gebruik nadat Turkije de afgelopen jaren meerdere militaire operaties heeft uitgevoerd in Noord-Syrië, waarbij de gebieden werden gezuiverd van Koerdische militante groeperingen.

Die gebieden worden nu bestuurd door militante groepen van de Syrische oppositie die door Turkije worden gesteund.

Geplande projecten

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde deze week de plannen van Erdogan en zei dat zijn “goedkope verklaringen” de “agressieve spelletjes van zijn regering tegen Syrië en de eenheid van zijn land en volk” onthullen, aldus het door de staat gerunde Syrian Arab News Agency (SANA).

“De regering van de Syrische Arabische Republiek verwerpt absoluut dergelijke spelletjes,” verklaarde het ministerie, en beweerde dat “het hoofddoel kolonialisme is…De zogenaamde veilige zone is in feite etnische zuivering.”

Het riep ook landen op om de geplande projecten van Turkije niet te financieren en de steun aan Ankara in zijn geheel stop te zetten.

Tot nu toe is er weinig tot geen internationale steun voor Turkije’s plannen om vluchtelingen in de veilige zone te vestigen, vooral financieel niet.

Een paar jaar geleden heeft Duitsland onder zijn vorige regering echter zijn steun aan het idee gegeven.

Hoe dan ook, het project is van essentieel belang voor de pogingen van Erdogan om de aanvallen van de Turkse oppositie op zijn regering – en de groeiende ontevredenheid in de Turkse samenleving – over de aanwezigheid van meer dan 4 miljoen vluchtelingen in het land af te slaan.

Bron: Turkse media