Een zeldzame junglekat werd voor de eerste keer in de Centraal-Turkse provincie Eskişehir gespot.

Zeldzame geelachtige kat

Emir Özay is een Masterstudent boskunde aan de Bartin Universiteit. Hij wist foto´s te maken van de kat, die in de wetenschap bekend stat als Felis Chaus.

Junglekatten worden meestal gezien in waterrijke gebieden en rietvelden. Ze zijn van middelmatige grootte en leven in Zuid-Azië, de Kaukasus, het Midden-Oosten en Zuid-China. Ze hebben een zanderige of geel-grijze kleur.

Bedreigde diersoort

De Felis Chaus wordt beschouwd als een bedreigde diersoort.

“Ze komen ´s nachts naar buiten en het is moeilijk om hen te spotten en ´s ochtends er foto´s van te nemen. Ik heb eerder al caracals en wilde katten gezien in Eskişehir. Deze keer kon ik voor de eerste keer in deze provincie foto´s nemen van de junglekat,” aldus Özay.

Lof van de academici

Assistent-professor Nuri Kaan Özkazanç, de mentor van Özay aan de universiteit, loofde de student.

“De junglekat leeft normaal gezien in de provincies Isparta, Denizli, Konya en Adana. Het is super om hen in Eskişehir te zien. Het is een zeldzame en onvatbare diersoort. Onze grootste wens is dat de bedreigde diersoorten beschermd worden,” zei Özkazanç.

Verwezenlijking van Ozay

Een andere academicus in Eskişehir prees de verwezenlijking van Özay eveneens.

“Hun aanwezigheid in Eskişehir en nabije omgevingen was al bekend, maar ze zijn nog nooit gefotografeerd geweest. Dit zal bijdragen aan de fauna van de stad,” aldus Ünal Özelmas, assistent-professor zoölogie aan de Eskişehir Osmangazi Universiteit. Özelmas onderzoekt gewervelde dieren.

Sabah