Links: Sahin Alpay Rechts: Mehmet Altan

Het Turkse Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari besloten om de opgesloten journalisten Mehmet Altan en Sahin Alpay vrij te laten op de grond dat hun rechten werden geschonden.

Advocaat Veysel Ok, die het verzoek indiende bij het Grondwettelijk Hof voor Sahin Alpay, zei dat de beslissing van het hoge gerechtshof een precedent zou kunnen zetten voor journalistenprocessen in Turkije.

 “Deze beslissing, die de eerste van zijn soort is na de gefaalde couppoging, moet een precedent voor alle processen vormen,” zei Ok.

 “Ik hoop dat deze beslissing de eerste stap is naar een bredere vrijheid van meningsuiting in het land,” voegde hij toe.

Opgesloten in de nasleep

De twee journalisten, die al meer dan een jaar in de gevangenis zitten, werden opgesloten in de nasleep van de couppoging van 2016.

Zowel Altan als Alpay werden beschuldigd van “linken met terreurgroepen” en “trachten de overheid omver te werpen”, aanklachten die ze ontkenden.

Een openbaar aanklager in Istanbul wou in december verzwaarde levenslange straffen voor elk van de zes verdachten in de zaak over de “mediavleugel” van de Fetullahistische Terreurorganisatie (FETO), inclusief Altan, zijn broer Mehmet Altan, Nazli Ilicak en drie andere verdachten die momenteel gearresteerd zijn en tegenover verzwaarde gevangenisstraffen staan voor “het schenden van de grondwet” en “voorafgaande kennis van de coup”.

145 journalisten

Zo’n 145 journalisten zitten in de gevangenis volgens de Turkse Associatie van Journalisten.

Veel van de opgesloten journalisten zijn aangeklaagd voor het verspreiden van propaganda voor de verboden PKK of de VS-gebaseerde Fetullah Gulens netwerk, die Ankara beschuldigt als het meesterbrein van de couppoging van 2016.

Hurriyet