HDP-parlementslid Feleknas Uca

De afgevaardigde van de PKK-gezinde (HDP), Feleknas Uca, sprak tijdens de parlementaire zitting over de begroting van het ministerie van Nationaal Onderwijs.

Nadat ze haar toespraak had beëindigd, merkte ze op: “Als meertalig afgevaardigde zal ik mijn toespraak nu opnieuw houden in het Duits en het Koerdisch”.

Toen ze haar toespraak in het Duits begon voor te lezen, begonnen de afgevaardigden van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en hun bondgenoten, de Nationalistische Beweging Partij (MHP), te roepen.

Plaatsvervangend parlementsvoorzitter Haydar Akar greep in en zei tegen Uca: “Eén woord of één zin mag, maar een tekst mag niet worden voorgelezen in welke taal dan ook. Onze officiële taal is Turks.”

Uca herhaalde vervolgens een deel van haar toespraak in het Koerdisch.

De plaatsvervangend spreker zei nogmaals: “Een paar woorden kunnen worden uitgesproken in het Duits, Engels, Frans of in de moedertaal, maar een tekst kan niet lang worden voorgelezen.”

“Jullie ongemak met de Koerdische taal heeft zo’n niveau bereikt dat de binnenlandse interventies niet genoeg waren, en jullie hebben Japan onder druk gezet om de Koerdische cursussen die begonnen aan de Universiteit van Tokio af te schaffen,” voegde de afgevaardigde eraan toe.

PKK-begrafenis 

Turkse aanklagers hebben eerder een onderzoek ingesteld naar twee wetgevers van de Democratische Volkspartij (HDP) voor het bijwonen van de begrafenis van een PKK-lid in de zuidoostelijke provincie Batman.

De hoofdaanklager van Batman had een onderzoek ingesteld tegen Feleknas Uca en Mehmet Rüştü Tiryaki voor “het maken van propaganda voor een terreurgroep”, meldde het door de staat gecontroleerde Anadolu Agency.

De HDP-wetgevers woonden de begrafenis bij van Devran Baysal, ook bekend onder zijn codenaam Simko Kerboran, die behoorde tot de PKK-militanten die op 8 juli werden gedood tijdens een contraterrorisme-operatie in de zuidoostelijke provincie Hakkari.

Uca en Tiryaki woonden de begrafenis van de militant in Batman bij en hieven tijdens de ceremonie zijn doodskist op hun schouders.

De PKK staat op de lijst van terreurorganisaties van de Turkse regering, de VS en de EU.

Vier decennia van gewapend conflict tussen de Turkse strijdkrachten en de PKK zijn nog steeds niet opgelost.

Bron: Turkse media