Turkse huizenverkoop aan buitenlanders bereikt recordniveau nu lira daalt

De verkoop van Turkse huizen aan buitenlanders steeg in november met 48,4% tot een recordniveau, zo bleek uit officiële gegevens op 14 december.

De verkoop van Turkse huizen aan buitenlanders steeg in november met 48,4% tot een recordniveau, zo bleek uit officiële gegevens op 14 december, omdat een daling van de waarde van de lira de aankopen aanzienlijk goedkoper maakte voor degenen die met harde valuta kochten.

De 7.363 woningen die aan buitenlanders werden verkocht, waren het hoogste maandelijkse niveau sinds het begin van de gegevensreeks in 2013.

Veruit het grootste aantal buitenlandse kopers waren Iraanse burgers, gevolgd door Irakezen en Russen.

De lira bereikte op 13 december een dieptepunt van 14,99 tegenover de dollar, wat neerkomt op een halvering van de waarde van de munt dit jaar.

Met het huidige niveau van 14,2 is de munt meer dan 40% zwakker dan begin september.

De verkoop van onroerend goed aan buitenlanders is het hele jaar sterk geweest, met een stijging van 39,4% in de eerste 11 maanden, terwijl de totale huizenverkoop in de periode van 11 maanden in feite met 9,2% is gedaald in vergelijking met een jaar eerder.

Populairste plaats

De populairste plaats voor de verkoop van huizen aan buitenlanders was Istanbul, met 2.922 verkopen, gevolgd door de zuidelijke badplaats Antalya en de hoofdstad Ankara.

Uit de gegevens bleek ook dat de hypotheekverkoop in november met 61% was gestegen ten opzichte van een jaar eerder tot 39.366, goed voor 22% van het totaal in die periode.

Vorig jaar steeg de verkoop door de goedkope leningen van de staatsbanken, waardoor vastgoedontwikkelaars campagnes voor kopers lanceerden.

Bron: Turkse media