Foto: Eigenaar Alkan, achter de toonbank, samen met een klant

Het is het best bewaarde geheim van Utrecht, een stad in Nederland én een caloriebom: de pizza Marjolein van cafetaria Ten Beste.

De ingrediënten? Twee kroketten, op een Turkse pizzabodem, met sla en ui. Nu pizza Marjolein ook vanaf de bank is te bestellen, is de snack populairder dan ooit in de Nederlandse stad.

Vóór de corona-uitbraak deed de cafetaria aan in Utrecht niet aan thuisbezorgen. Maar ja, in crisistijd moet je toch creatief zijn.

“Zonder de komst van studenten, die hier na het uitgaan nog komen eten, was het lastig voor ons. Dus gingen we nadenken over hoe we konden blijven open blijven”, zegt eigenaar Alkan.

Een bezorgservice was de oplossing en die bleek een succes. Niet alleen voor de gewone bestellingen, maar ook voor de pizza Marjolein.

Wat ook meehelpt bij de populariteit van de pizza Marjolein: sociale media. Zo nu en dan post iemand een foto van de Turkse pizza inclusief kroketten op sociale media en dat levert de persoon heel veel verbaasde en enthousiaste reacties op.

Een Turkse pizza met kroketten, waarom heet die eigenlijk pizza Marjolein? Het antwoord op die vraag is te vinden bij de Utrechtse Marjolein, die een paar jaar geleden aan de wieg van de snack stond.

“Het begon eigenlijk allemaal als grapje’’, vertelt ze. “Mijn vriend bestelde na het uitgaan een Turkse pizza met kroket, op aanraden van een vreemde. Die combinatie stond destijds nog niet op de kaart. De gecombineerde snack werd toen als grap door mijn vrienden de pizza Marjolein genoemd, omdat er nog geen naam voor was.

Omdat hij zó lekker was, hebben wij onder onze studentenvereniging verspreid dat dit de snack was waar je voor moest gaan. Ten Beste heeft de pizza Marjolein vervolgens naar mij vernoemd, omdat de eigenaar inderdaad nog geen naam voor de snack had.”

Zo werd een grapje uiteindelijk de ideale Utrechtse hap voor na het stappen, want sindsdien wordt de pizza Marjolein nog dagelijks besteld.

“Soms krijg ik van vrienden een berichtje dat ze de pizza Marjolein ook ergens anders hebben gespot. Hij staat ondertussen wel bekend als dé Utrechtse snack na het uitgaan.

We hebben er ook een speciale Facebookpagina voor aangemaakt om hem zo onder studenten goed te blijven verspreiden. Wie weet wordt de pizza Marjolein wel de nieuwe kapsalon!”

Bron: TT