Foto: Turkse Archeologen

De krant Hürriyet berichtte dat er onlangs zoveel verschillende artefacten zijn opgegraven in Istanboel, dat de geschiedenis van de stad nu steeds beter bekend geraakt.

Er zijn onlangs veel artefacten ontdekt bij de aanleg van een metrolijn in Beşiktaş, een treinspoor in Haydarpaş en Yenikapı, en grondverplaatsingen in Silivri.

“Daarbij groef het archeologisch museum van Istanboel zoveel voorwerpen op dat er een nieuw museum opgericht zou kunnen worden”, aldus de krant.

“De stad werd rond 6.500 v.Chr. opgericht en de oudste gevonden voorwerpen dateren uit die tijd. Zo werd ook de oudste begraafplaats van de stad opgegraven, in Canbaztepe, Silivri.

Het was een begraafplaats overdekt met zand, zodat het een heuveltje vormt. Ze was in de Kurgan-stijl: oud-Turks voor kasteel.”

In het graf is een speer gevonden van 5.500 v.Chr. en het skelet van een militaire leider uit 3.500 v.Chr. In Haydarpa zijn resten van een omwalling en overblijfselen van gebouwen uit de historische stad Khalkedon (Land der Blinden) ontdekt. In Beşiktaş zijn sporen van de eerste Turken in het gebied gevonden.

Hürriyet weet dat er in totaal al 80 begraafplaatsen in Kurgan-stijl opgegraven zijn. Bovendien zijn er verschillende bijlen, potten en pannen ontdekt die gedateerd zijn tot 3.500 v.Chr.

In Yenikapı groeven archeologen 37 scheepswrakken, 2 roeispanen van kano’s, en 2080 voetafdrukken op.

Er zijn ook ivoren dobbelstenen van 1.600 jaar oud, sandalen van 1.500 jaar oud met de tekst “Draag deze in gelukkige tijden, mevrouw”, en een houten kam van 1.600 jaar oud met de Latijnse inscriptie “Help mij, heer” opgegraven.

K.L.

(Bron: Hürriyet)