De man die tijdens de nieuwjaarsnacht 39 mensen doodschoot in een nachtclub in Istanboel is gearresteerd. Tijdens de politieoperatie namen de veiligheidsdiensten twee vuurwapens en verscheidene voorwerpen in beslag.

Abdulgadir Masharipov de vermoedelijke dader, werd maandag gearresteerd tijdens een politieoperatie in een appartement in de wijk Esenyurtjk. Volgens de Turkse autoriteiten is de dader een 34-jarige man, van Oezbeekse origine.

Terreurcel

Vier andere bewoners van het appartement werden samen met Mashirpov gearresteerd:  een man van Irakese origine en drie vrouwen uit Egypte, Senegal en Somalië. Volgens de gouverneur van Istanboel is er geen twijfel omtrent het feit dat Masharipov deel uitmaakte van DEASH, verder verklaarde de gouverneur dat er inmiddels 50 personen zijn gearresteerd op verdenking van banden met Masharipov. Het onderzoek moet nog uitwijzen of de gearresteerden effectief deel uitmaakten van een terreurcel.

Vuurwapens, drones en een berg cash

De Turkse veiligheidsdiensten namen tijdens de operatie twee drones, twee vuurwapens en 197.000 dollar in beslag. Verder onderzoek moet uitwijzen waarom de aanvaller in bezit was van de drones. De politie nam tijdens een vorige raid, op 5 januari, 150.000 dollar geld in beslag, volgens bronnen zou dit geld dienen ter uitbetaling van Masharipov.

Nieuwe aanvallen in Turkije

Volgens de gouverneur van Istanboel is er geen twijfel over het feit dat Masharipov een getrainde terrorist is. De dader, die ook bekend stond onder het alias Abu Muhammad Al Horasani, werd in Afghanistan opgeleid en sprak meer dan vier talen. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of Masharipov het geld gebruikte om andere terroristen te rekruteren voor nieuwe aanvallen in Turkije.

Sabah