Foto: Saudische kroonprins Mohammed bin Salman

De Turkse export naar Saoedi-Arabië is zwaar getroffen door de informele boycot op Turkse goederen. Het exportniveau staat op het laagste peil ooit, ondanks de inspanningen om de banden tussen Ankara en Riyad aan te halen.

De export van Turkije naar het koninkrijk is met 92,5% gedaald in januari, van bijna $221,9 miljoen (TL 1,59 miljard) tot bijna $16,6 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Turkse Vereniging van Exporteurs (TIM).

De antagonistische acties van Saoedi-Arabië tegen Turkije bereikten een hoogtepunt in oktober 2018. Toen werd de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi vermoord binnen de muren van het Saoedische consulaat in Istanbul.

De internationale gemeenschap geeft de Saoedische machthebbers de schuld voor de moord op Khashoggi, meer bepaald kroonprins Mohammad Bin Salman, die ook bekend is als MBS. Het is niet geweten wat er met het lichaam van Khashoggi gebeurd is.

Foto: een vrouw koopt snacks in een supermarkt in de Saoedische hoofdstad Riyad (18 oktober 2020).

Buiten de dood van Khahoggi speelt ook de toenadering van Saoedi-Arabië tot Israël, de steun aan de staatsgreep in Egypte en het beleid inzake Syrië en Libië.

In oktober vorig jaar riep de voorzitter van de Saoedische Kamer van Koophandel op tot een boycot van Turkse producten. Handelaars gaven toen ook aan dat de animositeit tussen Ankara en Riyad de handelsstromen in de weg stond.

Later die maand zei Ferdi Erdoğan, hoofd van de Turkse Vereniging van Producenten van Bouwmaterialen (IMSAD), dat het steeds moeilijker werd om met Saoedi-Arabië overeen te komen.

“Maar de laatste tijd neemt de druk op Saoedische zakenmensen (om geen Turkse producten te kopen) bijzonder sterk toe.”

Na een aantal maanden met een semiofficieel embargo kwam er een officiële mededeling van de Turkse autoriteiten. Op 27 november liet de TIM weten dat het Saoedische ministerie van Handel een officieel verbod had uitgevaardigd op de invoer van bepaalde Turkse goederen.

In november 2019 belde president Recep Tayyip Erdoğan met de Saoedische koning Salman. De tweede leiders kwamen overeen om met elkaar in dialoog te blijven om de bilaterale relaties te verbeteren en problemen daarbinnen op te lossen. Dat liet het kabinet van de president weten in een persbericht.

In 2019 exporteerde Turkije voor $3,1 miljard naar het koninkrijk. In 2020 valt, noch uit de Turkse, noch uit de Saoedisch cijfers, een grote terugval af te leiden, ook niet als we compenseren voor de coronamaatregelen. In het tweede kwartaal was Turkije de 12de grootste handelspartner van Saoedi-Arabië.

Bron: Sabah

S.V.R.