Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed is sinds 2015 de koning van Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië zal naar verwachting in de komende periode zijn aankopen van goederen uit Turkije opvoeren, volgens Saoedische bronnen.

Bronnen bij de Raad van Saoedische Kamers vertelden Anadolu Agency (AA) op woensdag dat de Turkse export naar het koninkrijk snel weer normaal zal worden zodra de twee landen het herstel van hun betrekkingen aankondigen.

Het bericht komt op een moment dat president Recep Tayyip Erdoğan naar verwachting donderdag naar Saoedi-Arabië zal vliegen.

Saoedi-Arabië’s import uit Turkije zakte vorig jaar tot een historisch dieptepunt na een maandenlange informele boycot door het koninkrijk.

Ankara en Riyad hebben de afgelopen maanden geprobeerd om enige diplomatieke schade te herstellen na een decennium van spanningen, vooral na de moord in 2018 op de dissidente Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul.

Tijdens zijn reis naar Riyad, die naar verwachting tot vrijdag zal duren, zal Erdoğan naar verwachting een ontmoeting hebben met Saoedi-Arabische koning Salman.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) zal waarschijnlijk ook deel uitmaken van de delegatie op die de gesprekken bijwoont.

Boycot

Het koninkrijk heeft nooit publiekelijk toegegeven dat het goederen uit Turkije boycot, maar Saudische zakenmensen en detailhandelaars hebben de stap te midden van politieke spanningen onderschreven.

Bron: Sabah