De Europese Unie (EU) zal blijven samenwerken met Turkije omtrent de crisis in Syrië. Dat heeft het hoofd van de EU-delegatie in Turkije op 19 november laten weten.

Ambassadeur Christian Berger bezocht een gezondheidscentrum voor migranten in het Isenyurt district in Istanbul. Hij meldde dat de EU en Turkije het bilateraal eens zijn dat er een oplossing moet worden gevonden voor het conflict in Syrië.

Berger legde ook nadruk op het belang van humanitaire hulp aan de migrantengemeenschap. ‘Maar het is even belangrijk om een politieke oplossing te vinden voor het conflict in Syrië. Het probleem moet aan de oorsprong worden opgelost’, zei Berger.

Berger heeft de Turkse ministerie van Gezondheid bedankt voor het verschaffen van hulp aan de migranten, en voor het organiseren van het bezoek aan een van de 178 gezondheidscentra in Turkije.

‘De laatste jaren hebben we zeer nauw samengewerkt met de Turkse regering voor het samenstellen van een systeem en bij te dragen aan de hulp die Turkije verschaft. Niet alleen in Turkije, maar ook in Lebanon, Jordanië, en in andere landen wordt er hulp geboden’, zei Berger.

Berger en zijn team zullen nog enkele educatieve en sociale projecten bezoeken op 21 november, vooraleer ze doorreizen naar de zuidoostelijke Turkse provincie Ganziantep.

Het hoofd van de buitenlandse zaken van de EU, Federica Mogherini, zal op 22 november in Ankara zijn om de politieke situatie van Syrië te bespreken.

Hurriyet
M.S.