Dit jaar is de 110de verjaardag van ´s werelds langst bestaande minderhedenkrant, Jamanak. De krant is de geschiedenisboeken ingegaan sinds de eerste publicatie in Istanbul, de meest bevolkte stad van Turkije.

Jongste eindredacteur ter wereld

Het werd door de Armeense broers Misak en Sarkis Koçunyan opgericht in oktober 1908. Jamanak betekent “tijd” in het Armeens en werd in de laatste 80 jaar als een avondkrant gepubliceerd. Sinds 2013 heeft de krant ook een digitale versie, waardoor nu de hele wereld kan meelezen.

Na Misak en Sarkis, bleef Jamanak in de handen van de familie Koçunyan. De huidige eigenaar van de krant is dan ook Ara Koçunyan, een familielid van de vierde generatie. Hij werd de jongste hoofdredacteur ter wereld op 23-jarige leeftijd in 1992.

Ara Koçunyan

West-Armeens als voertaal

De Armenen van Istanbul spreken een ander dialect van de taal, West-Armeens genaamd. De taal wordt ook door Jamanak gebruikt.

Sarkis Koçunyan, een van de oprichters, was ook de stichter van een van de eerste persagentschappen in de Ottomaanse Staat. Ara Koçunyan zei dat de lezers van Jamanak drie eigenschappen hebben: “Ze zijn burgers van de Turkse Republiek, ze hebben Armeens bloed en zijn voornamelijk lid van de Armeense Apostolische Kerk.

´Positieve aanpak´ door minderhedenmedia

De krant schrijft over Turkse politiek, wereldpolitiek, ontwikkelingen in de Armeense wereld, maar vooral over problemen die van belang zijn voor de Armeense gemeenschap in Istanbul.

Hij zei dat ze veel vragen ontvangen hebben of Jamanak met problemen te maken heeft gekregen omdat ze een Armeense krant zijn.

“We hebben geen specifieke problemen door onze publicatie in het Armeens, noch met het publiek, noch met de samenleving… Ik ben hier heel tevreden mee,” zei Koçunyan. Hij voegde hieraan toe dat ze objectief proberen te zijn in hun berichtgeving over Turks-Armeense relaties.

Hij zei ook dat de Armeense gemeenschap in Istanbul de grootste voorstander was van de normalisatie van de relaties tussen Turkije en Armenië.

Sabah