ÖZGENUR SEVINÇ – Het nieuw presidentieel systeem brengt mee dat kleinere partijen gedwongen zullen worden om coalities te vormen met grote partijen. Dit zeggen deskundigen nadat MHP-leider Devlet Bahçeli liet weten dat zijn partij volledig achter presidentskandidaat Recep Tayyip Erdoğan zal staan tijdens de presidentsverkiezingen van 2019.

Een mogelijke coalitie tussen de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij) en de Partij van de Nationalistische Beweging (MHP) nu net voor de verkiezingen van 2019, wijst op een belangrijke verschuiving binnenin de politieke cultuur van Turkije, aldus de deskundigen.

Reageerde verheugd

President Recep Tayyip Erdoğan reageerde verheugd op de aankondiging van MHP-voorzitter Devlet Bahçeli, die maandag bekendmaakte dat zijn partij achter Erdoğan zal staan in de strijd om het presidentschap. “Ik moet de nationale rol van Devlet Bahçeli beklemtonen. De keuze van hem en zijn partij zal ervoor zorgen dat zij die verdeeldheid proberen te zaaien in onze natie, faliekant zullen falen,” zei Erdoğan tegen zijn partijgenoten in het parlement.

Na couppoging

Na de mislukte couppoging van 15 juli 2016, kwamen er op 7 augustus zo’n 5 miljoen mensen samen op het Yenikapı plein in Istanbul, om te protesteren tegen de couppoging en om aan te tonen dat de democratie nog altijd heerst en op de eerste plaats komt. Officieel genaamd de Demonstratie voor Democratie en Martelaren, bracht ook leiders van verschillende politieke fracties samen. Het waren meer bepaald de partijvoorzitters van de AKP, MHP en CHP, die gezamenlijk hoop creëerden voor een politieke eensgezindheid.

       

Nebi Miş, hoogleraar aan de Sakarya Universiteit, zei tegen de Turkse krant Sabah dat er twee hoofdblokken zullen zijn elk met twee prominente ideologieën. “Als gevolg zullen de kleinere partijen hun standpunten moeten aanpassen aan een van de 2 blokken,” haalde hij aan. “Coalities zijn nodig om meer dan de helft van de stemmen te winnen. Daarom zullen de partijen die gelijkaardige ideologieën delen wettelijke coalities vormen of samenwerken met de grote partijen,” voegde Miş toe.

Eventuele coalitie

President Erdoğan kwam in het Presidentieel Paleis samen met MHP-voorzitter Devlet Bahçeli om de details te bespreken van een eventuele coalitie. Het was Bahçeli die de eerste stap zette richting een politieke bondgenootschap nadat hij maandag bekendmaakte dat zijn partij achter Erdoğan zal staan tijdens de presidentsverkiezingen.

Opgericht in 1969

De MHP werd in 1969 opgericht door de gepensioneerde kolonel Alparslan Türkes, die in 1965 leider werd van de extreemrechtse Republikeinse Nationale Partij. De partij had in de tweede helft van de 20e eeuw voornamelijk een Panturkistische en ultranationalistische agenda, maar matigde later haar standpunten onder leiding van Bahçeli, die na de dood van Türkes in 1997 de macht overnam.

Tijdens de parlementsverkiezingen van 1999

De MHP ontving tijdens de parlementsverkiezingen van 1999 zo’n 18 procent van de stemmen maar verloor op drie jaar tijd bijna de helft. De partij behaalde sindsdien altijd meer dan 10 procent tot zelfs 11.9 procent van de stemmen in de verkiezingen van november 2015.

In een reactie op de mogelijke alliantie tussen de MHP en AK-partij, zei Miş dat “de beslissing van de MHP partijen uit het andere blok zal aansporen om een onderlinge coalitie te vormen. Dit lijkt echter niet gemakkelijk daar ze niet dezelfde ideologieën delen.”

Sabah