Rusland heeft haar economische sancties op de import van Turkse producten opgeheven, alleen blijft de import van tomaten uit Turkije verboden.

De Russische leider Vladamir Putin verklaarde dat het embargo op de Turkse tomaten en andere visumbeperkingen voor Turkse burgers voorlopig overeind blijven. Hij gaf verder niet aan wanneer alle beperkingen opgeheven zullen worden. “Nu kunnen we met zekerheid spreken en zeggen dat de herstelperiode van de Turks-Russische betrekkingen voorbij is”, verklaarde hij.

Turkse tomaten

“Natuurlijk willen wij onze Turkse tomaten op de Russische markten zien. Zij zijn populair omdat zij goedkoop zijn en lekker van smaak”, verklaarde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

“Wij zullen ondertussen werk maken van tussentijdse maatregelen”, verklaarde hij verder. De economische sancties werden door Moskou uitgevaardigd op 1 januari 2016, nadat een Russisch gevechtsvliegtuig werd neergehaald uit het Turkse luchtruim. De diplomatieke spanningen die hierop volgden, waren zeer intens en ondergingen pas vorige zomer een de-escalatieproces.

Oorspronkelijke embargo

Het oorspronkelijke embargo belette de import van tomaten, appelsienen, appels, abrikozen, kolen, broccoli, mandarijnen, komkommers, peren, pruimen, perziken, aardbeien, ajuinen, anjers en pluimvee. Dankzij de normalisatie van de diplomatieke relaties werd het importverbod van Turkse appelsienen, mandarijnen, abrikozen, perziken en pruimen in oktober opgeheven.

425 miljoen euro

Anadolu Agency berekende dat het verbod op de overige producten een jaarlijkse kostprijs had van 425 miljoen euro voor Turkije. In 2015 verkocht Turkije bovendien 259 miljoen euro aan tomaten in Rusland. De prijs van tomaten steeg met 70 procent in de vorige weken, ze overstegen zelfs de prijs van 10 Turkse lira (2.57 euro) per kilogram.

Tomaten zijn onmisbaar in de Turkse keuken en zullen vanaf nu goedkoper worden, volgens de berekeningen van experts.

Hurriyet