Mehmet Emin Göç

Sympathisanten van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) kunnen het zich veroorloven om bedreigingen te uiten en geweld te plegen, zonder echt te moeten vrezen voor de gevolgen. Dat zegt de voormalige leider van de liberaal-democratische partij.

“Ze gedragen zich alsof ze voor de wet onschendbaar zijn,” tweette Cem Toker. Hij deelde foto’s van regeringsgezinde figuren die de laatste tijd heel wat media-aandacht kregen, omdat ze bedreigende taal spraken of mensen onbeschaamd beledigden.

De foto’s zijn onder meer van mediafiguur Sevda Noyan, journalist Fatih Tezcan en Mehmet Emin Göç van jong-AKP. Verder is er een foto van een lid van de bende die Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij), vorig jaar in elkaar sloegen na afloop van de begrafenis van een soldaat, in een district van Ankara.

Eerder had Noyan gezegd dat haar familie “50 mensen zou kunnen doen verdwijnen” om president Recep Tayyip Erdoğan te steunen, als er een poging tot staatsgreep tegen hem zou komen.

“Er zitten er nog een paar in de rijke buurt waar ik woon, ik heb mijn lijstje klaar,” zei ze. Ze had het over sympathisanten van Fethullah Gülen, een predikant die in zelfopgelegde ballingschap leeft in de Verenigde Staten. Turkije beschuldigt hem ervan het brein te zijn achter de mislukte poging tot staatsgreep van juli 2016.

Haar uitspraken werden scherp veroordeeld, omdat ze aanzetten tot haat en geweld en buitenrechtelijke executies goedpraten.

Tezcan is nog zo iemand die lippendienst bewijst aan Erdoğan en een grote achterban heeft op sociale media. Hij liet eerder een gelijkaardig geluid horen. Hij had de vrouwen en kinderen van mensen die mogelijk een staatsgreep zouden beramen met de dood bedreigd.

“Jullie zeggen: ‘We gaan Erdoğan omverwerpen, we gaan hem executeren!’ Hoe gaan jullie je eigen vrouw en kinderen beschermen? Het bloed van miljoenen mensen zal vloeien voor één enkele druppel bloed van Erdoğan,” aldus Tezcan in een video.

Het parket van Istanbul heeft een onderzoek ingesteld tegen Tezcan, berichtte Dokuz8 Haber.

Mehmet Emin Göç

In een andere post van 3 mei, die veel weerklank vond op sociale media, uitte Mehmet Emin Göç van jong-AKP doodsbedreigingen aan het adres van CHP-leider Kılıçdaroğlu en andere partijleden. Hij nam zich voor iedereen te vermoorden die Erdoğan zou tegenwerken. Op de foto is een vat vol kogels te zien.

Er werd klacht ingediend tegen Göç en de rechter plaatste hem onder huisarrest, volgens TR Haberler.

Kılıçdaroğlu is ondertussen al vertrouwd met geweld tegen hem. In april werd hij aangevallen door een bende toen hij terugkwam van de begrafenis van een soldaat, die sneuvelde in de strijd tegen de terroristische PKK. De maanden voor dat incident had de AKP de oppositiepartij er voortdurend van beschuldigd dat ze banden had met de PKK. De regeringsgezinde media pikten die beschuldigingen gretig op en zetten ze in de verf.

De man op de foto die de 70-jarige oppositieleider had aangevallen is Osman Sarıgün. Hij werd kort na het incident alweer vrijgelaten en er werd geen formeel klacht ingediend tegen hem.

Osman Sarıgün

Zo vergevingsgezind als de autoriteiten omgaan met Sarıgün en anderen aan die kant van het politieke spectrum, zo meedogenloos waren de represailles tegen de oppositie de voorbije maanden.

Canan Kaftancıoğlu, voorzitster van de provinciale CHP-afdeling van Istanbul, werd in eerste aanleg veroordeeld tot 10 jaar cel voor “het verspreiden van terroristische propaganda”. Die aanklacht wordt vaak gebruikt tegen oppositieleden die kritiek hebben op de staat. Kaftancıoğlu ging in beroep.

In april kwam Kaftancıoğlu opnieuw onder vuur. Toen haalde ze zich de woede van Fahrettin Altun op de hals, de communicatieadviseur van Erdoğan en één van zijn trouwste bondgenoten. Ze had foto’s gedeeld van één van zijn eigendommen, waar het CHP-gemeentebestuur een onderzoek had ingesteld omdat het huis mogelijk zonder vergunning gebouwd was.

Hakan Aygün

Hakan Aygün was voormalig hoofdredacteur van de linkse oppositiegezinde omroep Halk TV. In april werd hij gearresteerd, omdat hij kritiek had op een nationale fondsenwerving die de regering had gelanceerd om het coronavirus te helpen bestrijden.

Eén van Erdoğans advocaten diende klacht in tegen Aygün. In een post op sociale media had de journalist kritiek geuit op de campagne, met woordspelingen waardoor hij de officiële communicatie erover vergeleek met verzen uit de Koran.

Bron: Hurriyet

S.V.R.