Murat Güreş

Murat Güreş is al 26 jaar journalist en heeft sinds kort een eigen krant opgericht met een aantal jongere collega’s. De krant heet ‘ileri’ en betekent ‘vooruit’ in het Nederlands. “We hebben een eigen krant opgericht, omdat we zagen dat er een vraag was naar een krant die zich objectief kon positioneren in de mediawereld”, vertel Murat.

Printscreen: De voorpagina van de Turkse krant ‘Ileri’.

Wat het referendum betreft is Murat een NEE-stemmer. “Ik ben van mening dat een parlementaire democratie veel meer te bieden heeft dan een presidentieel systeem. Het laatste zal de democratie in Turkije verder uithollen. De president kan zonder overleg het parlement ontbinden, het jaarlijkse budget opmaken en alle ministers aanduiden. Zoveel macht voor één persoon, dat loopt vroeg of laat fout”, reageert Murat op mijn vraag over wat hij denkt over het presidentiële systeem.

“Je hebt onder de conservatieve Turken die ‘NEEN’ zullen stemmen tijdens het referendum. Ook zijn er seculiere Turken, waaronder CHP-stemmers, die ‘JA’ zullen stemmen tijdens dit referendum. Ik wil hiermee aantonen dat dit geen strijd is onder de verschillende politieke partijen. Deze verkiezing overstijgt alle politieke partijen. Men moet goed begrijpen dat het hier gaat om de verandering van een systeem”, vertelt Murat.

Vrije meningsuiting

“De vrije meningsuiting in Turkije is in het gedrang. Mijn collega’s en ik geloven dat dit nog meer beperkt zal worden in de toekomst. Je moet weten dat inmiddels in geen enkel land in de wereld meer journalisten in de gevangenis zitten dan in Turkije”, reageert Murat. “Enkele maanden geleden heeft het regime van Erdogan ‘kanaal 10’, een televisiekanaal wiens doelpubliek vooral alevieten zijn, gesloten wegens verspreiding van terreurpropaganda en wegens beledigen van de Turkse president. Alle opposanten van de AKP worden de mond gesnoerd door het starten van eindeloze juridische processen, druk van de politie en andere mediakanalen.”

Coup

“We merken dat sommige collega-journalisten in Europa nog steeds twijfelen of de coup nu wel of niet echt is gebeurd. Ik kan u verzekeren dat Gülen achter de coup zat. Wij (linksgezinde Turkse journalisten) waarschuwen al 40 jaar voor de gevaren van de Gülen-beweging. Veel van onze collega-journalisten zijn hiervoor veroordeeld geweest door Gülengezinde rechters, omdat ze kritisch zijn geweest over de Gülen-beweging. De regering is natuurlijk even schuldig. Want het zijn zij die het zover hebben laten komen, waardoor de gülenbeweging kon infiltreren in het staatsapparaat”, vertelt Murat.

Alper G.