De Duitse regering vindt het “ongepast” indien de Turkse president Erdogan de Duitse Turken zou toespreken tijdens een rally, naast zijn verwachte aanwezigheid op de G20. Dit heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Sigmal Gabtirl, eerder verklaard

Gabriel liet eerder weten dat hij een verzoek had ontvangen om een toelating te geven aan Erdoğan zodat hij de Turkse diaspora van Europa zou mogen toespreken tijdens zijn bezoek aan de G20 bijeenkomst in Duitsland.

Geen goed idee

 “Ik heb mijn Turkse ambtsgenoten verteld dat ik denk dat het geen goed idee zou zijn,” verklaarde Gabriel tijdens een bezoek aan Rusland.

“Ik heb ook oprecht meegedeeld dat een publiekelijk optreden, gezien onze huidige relaties, niet gepast zou zijn”.

Ban op pro-Erdogan optredens

De verklaringen van de Duitse minister, komen nadat Martin Schulz, de voorzitter van de Duitse SPD, een ban uitriep op publieke pro-Erdoğan optredens in Duitsland.

“Het gaat er niet om de openbare veiligheid te handhaven. Het gaat er om Erdoğan geen interne Turkse conflicten te laten importeren in Duitsland,” verklaarde Schulz onlangs.

Referendum

Hij had ook onlangs ook gezegd dat Duitsland alle Turkse inwoners in Duitsland moet tegenhouden om hun stem uit te brengen op het Turkse referendum over de herinvoering van de doodstraf.

Politieke toespraak

Ondertussen, wordt beweerd dat supporters van Erdoğan een zaal aan het zoeken zijn  zodat hij een politieke toespraak kan houden op de nacht van de G20, volgens de Duitse krant Deutsche Welle.

De Duitse regering heeft verder laten weten dat de beveiligers van Erdogan, ‘die bij een recent bezoek aan Washington terreursympathisanten te lijf gingen, niet welkom zijn op de G20.

De relaties tussen Ankara en Berlijn verzuurde na een reeks van verschillende diplomatische incidenten tussen de twee landen.

Hurriyet