Rechtbank in Istanbul veroordeelt Uber voor oneerlijke concurrentie

Vorige week heeft een lokale rechtbank in Istanbul zich uitgesproken over de zaak die de vakbond van taxichauffeurs van de stad had aangespannen tegen de autodeeldienst Uber, die opereert vanuit de VS. De rechtbank oordeelde dat het gaat om oneerlijke concurrentie en verbood de toegang tot de mobiele applicatie van Uber in heel Turkije.

In maart vorig jaar werd er bij de rechtbank klacht neergelegd tegen Uber. De klacht werd ingediend door de Turkse Vereniging van Taxichauffeurs. Zij eisten dat de applicatie van Uber geblokkeerd zou worden, ten voordele van de gewone transportdiensten.

Foto: Een rechtbank in Istanbul laat de mobiele applicatie van Uber blokkeren. Ze oordeelt dat het oneerlijke concurrentie is voor de reguliere taxidiensten.

In mei kondigde Uber aan dat het stopte met zijn UberXL dienst in Turkije, maar de gele en turquoise taxidiensten werkten gewoon door in Istanbul, zowel voor inwoners als voor toeristen.

Er kwamen strenge politiecontroles op UberXL-voertuigen in het verkeer. Zij kregen een boete voor het illegaal vervoeren van passagiers. Onder invloed van de strenge controles en de verhoogde boetes besliste Uber om zijn activiteiten terug te schroeven.

Sinds Uber in 2014 de Turkse markt veroverde, haalde het zich de woede van de taxichauffeurs op de hals, net als in vele andere landen.

De activiteiten van Uber hebben voor heel wat controverse gezorgd in Turkije. Taxichauffeurs protesteerden tegen wat ze noemden oneerlijke concurrentie en illegale praktijken. De taxidiensten dienden klacht in tegen de populaire app en vroegen om de app te blokkeren, omdat het schade toebracht aan hun eigen activiteiten.

In Istanbul, de dichtst bevolkte stad van Turkije, rijden naar schatting 17.400 officiële gele taxi’s rond. Ze vormen een steunpilaar van het transportsysteem in de stad dat vaak mank loopt. Maar critici zeggen dat de slechte kwaliteit en de overbezetting voor Uber een kans zijn om een nieuwe niche in de markt te creëren.

Bron: Sabah

S.V.R.