Donald Trump

De terreurgroep PKK is veel erger dan Daesh en vormt waarschijnlijk een grotere bedreiging. Dat heeft Amerikaans president Donald Trump vorige week gezegd. Hij hield een persconferentie samen met zijn Italiaanse collega Sergio Mattarella.

“De PKK is zoals je weet een Koerdische groep. Ze is waarschijnlijk een ergere terreur en een grotere bedreiging dan ISIS,” aldus Trump tijdens de persconferentie. ISIS is een andere naam voor de terreurgroep Daesh.

Dan zei hij dat de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische vleugel van de PKK, door de VS “voorgesteld worden als engeltjes”.

Trump deed die uitspraken terwijl de Turkse antiterreuroperatie tegen de PKK in Syrië in volle gang is.

“Hopelijk krijgen Turkije en Syrië het onderling opgelost,” zei Trump over de situatie in Syrië. “De beslissing van president Erdoğan (om een operatie te lanceren) verraste me niet, want hij was dat al lang van plan.”

Op 9 oktober is Turkije begonnen met Operatie Vredesbron, de derde grensoverschrijdende antiterreuroperatie in Noord-Syrië. De operatie is gericht tegen terroristen van Daesh en de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische tak van de PKK.

Turkije beroept zich op haar recht op zelfverdediging, dat het afleidt uit de internationale wetgeving en de resoluties vande VN-Veiligheidsraad. De operatie moet een terreurvrije veilige zone tot stand brengen, zodat vluchtelingen kunnen terugkeren naar het gebied ten oosten van de Eufraat. Dat gebied wordt gecontroleerd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die steun krijgen van de VS en gedomineerd worden door YPG-terroristen.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije, de VS en de EU. Ze voert al meer dan 30 jaar strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al bijna 40.000 slachtoffers gevallen, waaronder ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Sabah

S.V.R.